Sinds begin dit jaar heeft het meldpunt van de Orde der Artsen voor agressie tegen artsen een kleine 70 gevallen van agressie door patiënten opgetekend. Dat is opnieuw een toename, na een terugval de voorbije coronajaren. Het aantal lijkt misschien niet hoog, maar het gaat om het topje van de ijsberg, want veel artsen rapporteren de agressie niet waarmee ze te maken krijgen. VRT NWS sprak met een huisarts bij wie het fenomeen van agressie niet onbekend is.

“Wij kwamen ’s morgens op de praktijk aan en tot onze grote verbazing waren de naamplaatjes van drie van de vier collega’s verdwenen van onze gevelplaat”, vertelt Annemarie Adriaenssens, huisarts in Antwerpen. Het zoveelste geval van agressie waarmee de dokterspraktijk op Linkeroever te maken krijgt. “Wij maken geregeld mee dat patiënten ontevreden zijn omdat ze niet snel genoeg een afspraak krijgen, enzovoort. Dan komen ze bij ons op het secretariaat ambras maken.” 

Nu corona, griep en andere infecties er zijn, is het opnieuw van dat

Huisarts Annemarie Adriaenssens

“Vooral tijdens corona is dat toegenomen, omdat de drukte toen gigantisch werd. Mensen waren onzeker en wilden uitleg. Nu corona, griep en andere infecties er zijn, is het opnieuw van dat. Ik kan mij niet herinneren dat ik vijf jaar geleden deze toestanden ooit heb meegemaakt.”

Veel werk voor de huisarts betekent soms iets langere wachttijden van de patiënt. “Onze patiënten hebben weinig geduld”, duidt Annemarie Adriaenssens. “Alles moet nú, onmiddellijk worden opgelost. Dat gaat niet, hé!”

“Ik ben niet meer van de jongsten en heb al wat ervaring, maar hoor wel van de jongere collega’s dat ze met wat meer schrik de baan op gaan, naar de appartementsgebouwen hier op Linkeroever”, vertelt Annemarie Adriaenssens nog. “In de wachtpost waar we in het weekend van wacht zijn, gaat er een chauffeur mee op huisbezoek. Daar wordt dat probleem gedeeltelijk opgevangen.” In de eigen groepspraktijk is dat dus niet het geval.

Het weegt zo zwaar op het moreel van alle artsen en zorgverstrekkers dat velen zin hebben om er de brui aan te geven of een burn-out krijgen

Michel Deneyer (Orde der Artsen)

“Aangenaam is dat niet. Gelukkig blijft het bij verbale agressie. Ik heb mij nog niet echt fysiek bedreigd gevoeld, maar een van mijn collega’s wel.” Het blijkt te gaan over een patiënt die op het bureau in de consultatieruimte slaat of met de deuren slaat. Behoorlijk intimiderend is dat. “Het weegt zo zwaar op het moreel van alle artsen en zorgverstrekkers dat velen zin hebben om er de brui aan te geven of een burn-out krijgen”, zegt Michel Deneyer van de Orde voor Artsen.

“80 procent van de artsen zeggen dat zoiets een serieuze domper is omdat ze dat aanvoelen als een zeer persoonlijke bedreiging van hun fysieke en psychische integriteit”, zegt Deneyer nog.

Het zou ons een beetje helpen, mochten amokmakers geregistreerd staan

Huisarts Annemarie Adriaenssens

En die agressie tegen zorgverstrekkers blijkt volgens de Orde der Artsen op veel plaatsen voor te komen: niet alleen in de consultatiekamer van de huisarts of in thuissituaties, maar ook op de spoedafdelingen in het ziekenhuis of in psychiatrische diensten. “Wat er moet gebeuren, is dat er één groot meldpunt moet komen, en nog eens een campagne bij de bevolking om te zeggen dat zoiets niet gáát”, zegt Michel Deneyer. 

Daarnaast is het belangrijk dat de betrokken artsen ook melden als ze het slachtoffer van agressie zijn, iets wat ze vandaag niet of te weinig doen.  Deneyer wil ook dat er wetgeving komt waardoor artsen gegevens van bepaalde patiënten kunnen delen. “We communiceren daarover wel eens met de huisartsen van onze regio, al is dat misschien een privacyprobleem”, zegt Annemarie Adriaenssens. “Het zou ons een beetje helpen, mochten amokmakers geregistreerd staan.”

VRT NWS