Alle leerlingen van het eerste middelbaar zullen vanaf nu ook een A, B of C-attest krijgen. Dat maakt minister voor Onderwijs Ben Weyts (N-VA) bekend. Tot nu toe waren er scholen waar je in het eerste jaar niet kon blijven zitten en waar je pas in het tweede jaar een attest kreeg. 

De regel gaat dit schooljaar (2022-2023) al in. Iedere leerling van het eerste middelbaar krijgt dus meteen na de examens in juni een A-, B- of C-attest. De maatregel geldt ook alleen voor leerlingen uit de A-stroom. Dat zijn leerlingen die de basisschool succesvol hebben beëindigd. Voor de B-stroom, waar leerlingen extra begeleiding krijgen, verandert er niets.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts wil er zo voor zorgen dat leerlingen zo snel mogelijk in de juiste studierichting terechtkomen. “We willen een duidelijk signaal geven dat het ook in het eerste jaar uitmaakt of je je best doet of niet. Examens moeten echt tellen. Het is verkeerd om het eindoordeel lang uit te stellen.”

“Het geven van een attest na het tweede jaar, gaf leerlingen de indruk dat ze hoe dan ook konden overgaan naar het tweede jaar secundair onderwijs.”

Voor de scholen van het Gemeenschapsonderwijs is de wijziging geen probleem. Het gaat slechts om een beperkt aantal scholen dat pas na het tweede jaar een attest gaf, zegt Nathalie Jennes van de scholenkoepel. “Deze wijziging is op voorhand gecommuniceerd. Onze scholen zijn daar dus in principe klaar voor.”

Bron: VRT nws