Terwijl de droogtecommissie oproept om spaarzaam om te springen met water, zit Aquafin met gigantische overschotten aan gezuiverd afvalwater.

Het gaat om zowat 250 miljoen liter per dag, dat gratis ter beschikking staat van bedrijven in de buurt van de zuiveringsinstallaties. Maar bijna nergens vindt het afnemers, waardoor het kostbare water gewoon wegvloeit naar zee, schrijven de kranten van Mediahuis.

‘We zuiveren elk jaar ongeveer 800 miljoen kubieke meter (800 miljard liter, red.) afvalwater van de Vlaamse gezinnen volgens strenge normen’, zegt Aquafin in de krant. Dat water wordt gratis ter beschikking gesteld voor wie wil, maar op dit moment gaan amper 32 bedrijven in op het aanbod. Het enige dat de ondernemingen moeten doen is zelf voorzien in pompen en leidingen, en voor velen is het op korte termijn goedkoper om water uit het bestaande drinkwaternet te halen.

En dus komt het gezuiverde afvalwater van Aquafin gewoon in beken en rivieren terecht. Voor een deel is dat noodzakelijk, om te vermijden dat die droog komen te staan. Maar zo’n 100 miljard liter zou wel naar bedrijven kunnen vloeien, klinkt het in de krant.

Voor landbouwers staat het water niet beschikking, als voorzorgsmaatregel tegen PFAS.

Bron: Knack