België mag zich voor het tweede jaar op rij tot wereldwijd belastingkampioen kronen. Dat brengt een onderzoek van de OECD (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) naar buiten. Het onderzoek werd gepubliceerd door The Financial Times.
Tijdens de coronapandemie daalde de belastingdruk op (werk)inkomsten wereldwijd, mede door de coronasteun die werd uitgeschreven door de overheid. In 2021 steeg die echter even snel opnieuw. Dat was niet anders in België. De belastingdruk steeg opnieuw fors, deels omdat de federale regering niet met haar geplande belastinghervorming kwam. Van alle 38 OECD-landen, was in België het verschil tussen de bruto- en nettolonen het hoogste.
52,6 procent gaat naar de staat
Alleenstaande werknemers zagen in België gemiddeld 52,6 procent van hun inkomen naar sociale bijdragen en inkomensbelastingen gaan. Dat is gemiddeld 0,4 procent meer dan in 2020, toen de Belgen eveneens bovenaan de lijst stonden. Dankzij kinderbijslagen en belastingverminderingen liggen die belastingen voor een gezin met twee verdieners en twee kinderen iets lager, maar ook in die categorie is België de belastingkampioen. “Vivaldi brengt ons nog eens in de Financial Times: als wereldwijd belastingkampioen voor mensen die werken. Onhoudbaar”, reageert N-VA-voorzitter De Wever op Twitter. De belastingdruk bedroeg voor een dergelijk gezin 45,2 procent – 1,8 procent meer dan in 2020. Vooral de inkomensbelasting steeg na de pandemie opnieuw. Opvallend is dat de belastingdruk in België veel hoger is dan de drie volgende landen. Ter vergelijking, met een belastingdruk van 27,4 procent staat Nederland slechts op de 27e plaats in de lijst.