Uitgedrukt per inwoner, is de Belgische staatsschuld de hoogste van Europa. Dat blijkt uit een overzichtstabel in het Sovereign Debt Index-rapport van vermogensbeheerder Janus Henderson, waarover De Standaard bericht. N-VA-Kamerlid Sander Loones onthulde bovendien dat België als enige hogeschuldenland zijn staatsschuld niet afbouwt, in tegenstelling tot Italië, Spanje, Portugal en Frankrijk.

Met een staatsschuld van 53.280 dollar of 48.199 euro per hoofd van de bevolking is België dé schuldenkampioen van Europa. Dat blijkt uit een overzichtstabel in het Sovereign Debt Index-rapport van vermogensbeheerder Janus Henderson, waarover De Standaard bericht. Ierland staat op de tweede plaats met een staatsschuld van 51.577 dollar per inwoner. Italië sluit de top drie af.

“Het regent slechte cijfers voor de regering-De Croo”, reageert N-VA-Kamerlid Sander Loones. Maar wat hij zo mogelijk nog erger vindt, is dat België als enige hogeschuldenland zijn staatsschuld niet afbouwt, in tegenstelling tot Italië, Spanje, Portugal en Frankrijk. Loones komt tot die conclusie op basis van de cijfers uit de stabiliteitsprogramma’s die alle EU-lidstaten deze week bij de Europese Commissie moeten indienen.

“Nu de intresten stijgen, lijkt iedereen te beseffen dat ze hun schulden moeten afbouwen. Alleen de regering-De Croo niet: die blijft maar extra schulden opstapelen. Totaal onverantwoord”, besluit Loones

Bron: De Standaard