De CD&V verliest bijna helft van kiezers en wordt de kleinste partij van Vlaanderen

Het wordt ongetwijfeld een opdoffer voor CD&V-voorzitter Joachim Coens: met 8,7 procent wordt zijn partij de kleinste van Vlaanderen, zelfs iets kleiner dan de PVDA. Dat blijkt uit “De Stemming”, een onderzoek van de VUB en de Universiteit Antwerpen in opdracht van VRT NWS en De Standaard. Bij Vooruit lijkt de koers van Conner Rouseau de partij vooruit te stuwen, maar Vlaams Belang blijft nipt de grootste. Bart De Wever (N-VA) is de populairste politicus en steekt premier Alexander De Croo (Open VLD) weer voorbij.

Wat is “De Stemming?” “De Stemming” is een onderzoek in opdracht van VRT NWS en De Standaard, online uitgevoerd bij 2.064 Vlamingen door de universiteiten van Brussel en Antwerpen, onder leiding van Stefaan Walgrave (UA) en Jonas Lefevere (VUB). De steekproef vond plaats tussen 14 en 31 maart, toen de Russische invasie in Oekra√Įne nog volop in een eerste fase zat. VRT NWS presenteert de resultaten in vier delen: de oorlog (5/5), de kiesintenties van de Vlaming (vandaag), klimaat (9/5) en migratie (10/5).  Bekijk de volledige onderzoeksresultaten over de kiesintenties hier.

1. CD&V wordt de kleinste

Volgens “De Stemming” zou slechts 8,7 procent van de bevraagden nog voor CD&V stemmen. Dat is 6,7 procentpunt minder dan het resultaat dat CD&V haalde bij de Vlaamse verkiezingen van 2019. De christendemocraten worden zo de kleinste Vlaamse partij en zakken onder PVDA. Rekening houdend met de foutenmarge kan CD&V nog van plaats wisselen met PVDA en Groen.

Lees verder via deze link CD&V-voorzitter Joachim Coens gaat vervroegd opstappen als voorzitter van CD&V. Hij zal volgende week de partijraad vragen om vervroegde voorzittersverkiezingen uit te schrijven. Zelf is hij geen kandidaat.