Consumenten in de eurozone verwachten voor de komende twaalf maanden een periode van stagflatie, een cocktail van hoge inflatie en trage groei. Dat blijkt uit een nieuwe maandelijkse enquête van de Europese Centrale Bank (ECB).
Uit de in juni uitgevoerde enquête blijkt dat Europese consumenten in de eurozone voor de komende twaalf maanden een gemiddelde inflatie van 5 procent verwachten, terwijl de economie van de eurozone in dezelfde periode met 1,3 procent zou krimpen. In dat geval is er sprake van stagflatie, een combinatie van recessie of economische neergang met hoge inflatie of sterk stijgende prijzen.
Voor de volgende drie jaar houdt de gemiddelde Europeaan nog altijd rekening met een inflatie van 2,8 procent – dus hoger dan de doelstelling van de ECB, die net onder de 2 procent ligt.
De enquête, ‘CES’ (Consumer Expectations Survey), is gebaseerd op een online vragenlijst die werd voorgelegd aan 14.000 consumenten van 18 jaar en ouder in zes Europese landen: België, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië en Nederland. Die landen vertegenwoordigen gezamenlijk 85 procent van het bbp en 83,8 procent van de bevolking van de eurozone.
De ECB heeft met de enquête naar eigen zeggen meer duidelijkheid over de financiële kwets-baarheden en uitdagingen voor de financiële stabiliteit, klinkt het. Tot vorige maand hanteerde de ECB nog een erg soepel monetair beleid, maar in juli vond de eerste renteverhoging in elf jaar plaats, in een poging om de hoge inflatie – 9,6 procent in juli – te bekampen.

De Bank of England heeft de rente in het Verenigd Koninkrijk verhoogd met 50 basispunten, tot 1,75 procent. Het gaat om de grootste stijging in 27 jaar. Tegelijk waarschuwde de centrale bank voor een lange recessie.
De renteverhoging komt er om de hoge inflatie te bekampen. Door de rente te verhogen, en dus lenen duurder te maken, proberen centrale banken de vraag te drukken. Het gaat al om de zesde renteverhoging op rij in het Verenigd Koninkrijk. De Britse rente staat nu opnieuw boven het peil van voor de coronacrisis, toen de rente werd verlaagd om de economie te ondersteunen. Analisten hadden een renteverhoging van 50 basispunten verwacht.

Mogelijk komen er de volgende maanden nog meer verhogingen aan, want de beleidsmakers van de Bank of England verklaarden “krachtig te zullen handelen indien nodig”.
De inflatie staat er nu op 9,40 procent, het hoogste peil in veertig jaar. Vooral de prijzen van energie en voeding zijn fors gestegen. De Bank of England verwacht dat de inflatie nog verder zal pieken tot 13,3 procent in oktober.
Tegelijk waarschuwt de Britse centrale bank voor een recessie die in het vierde kwartaal zou losbarsten en meer dan een jaar zou duren. Dat is de langste periode van economische krimp sinds de financiële crisis. Er wordt rekening gehouden met een krimp van de Britse economie met 2,1 procent en een inflatie die over heel 2023 hoog zal blijven.
Voor de Britten betekent dit de grootste daling van hun beschikbaar inkomen in ongeveer zestig jaar. Zelfs als rekening gehouden wordt met miljarden aan overheidssteunprogramma’s voor de gezinnen, zouden ze nog 5 procent armer zijn tegen eind volgend jaar, klinkt het. De gemiddelde energierekening zou met 75 procent stijgen. Dat dreigt het Britse consumentenvertrouwen, dat in juni al op het laagste peil ooit stond, verder te ondermijnen.

Bron: Trends