Minister Vandenbroucke noemt de coronasituatie “heel erg”: “Iedereen terug aan het telewerk en sociale contacten beperken”

“De situatie is heel erg. We moeten onmiddellijk op de rem gaan staan”, waarschuwde federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) vrijdagochtend op Radio 1 voor de stijgende coronacijfers. Hij roept dan ook om weer grootschalig te gaan telewerken en om sociale contacten te beperken.

De druk op de ziekenhuizen neemt nog altijd toe: ze verzorgen momenteel bijna 1.900 coronapatiënten. 364 van hen liggen op intensieve zorg, het is van juni geleden dat dat er nog zoveel waren. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) maakt zich dan ook ernstig zorgen. “We moeten nu dringend actie ondernemen”, aldus de minister. “Gelukkig is er de vaccinatie, die beschermt ons tegen een catastrofe. Maar als dit zo doorgaat, dan gaan we door de kritische drempel van 500 mensen op intensieve. Dat is ernstig. We moeten dus onmiddellijk op de rem gaan staan.”

Na de herfstvakantie moet iedereen zich volgens Vandenbroucke dan ook weer organiseren om te telewerken. “Ook in bedrijven zijn er immers veel mensen afwezig als gevolg van het coronavirus. Dus het is ook in het belang van de bedrijven zelf. Als we meer telewerken, zitten er ook minder mensen op trein, tram en bus.”

“Wie nog niet gevaccineerd is: doe dat onmiddellijk!”

Aan nieuwe maatregelen denkt de minister nog niet meteen, maar de maatregelen die er zijn, moeten volgens hem wel beter toegepast worden: afstand houden, telewerken en liefst ook minder contacten. “We moeten zeer voorzichtig zijn: mondmaskers op, afstand houden. Ik weet dat dit een teleurstellende en moeilijke boodschap is, maar we moeten dit onder ogen zien. Wie zich ziek voelt, denkt besmet te zijn, moet zich laten testen. Mensen moeten niet meteen naar de huisarts, je kan vanaf nu een website gebruiken waarop je je symptomen kan ingeven om een testcode te krijgen, je hoeft je huisarts niet meer lastig te vallen.”

Hij hoopt ook dat de bijkomende maatregelen voor het onderwijs strikt worden opgevolgd. “Beter kinderen met mondmaskers, dan kinderen die thuis moeten blijven omdat school gesloten is”, aldus de minister, die er ook op hamert om voor goede luchtkwaliteit te zorgen en groepen niet te veel te mengen. “We moeten ultravoorzichtig zijn.”

Vandenbroucke benadrukte ook nogmaals het belang van vaccinatie.

“Straks liggen de Covid-patiënten op de gang”

Vandenbroucke heeft dan ook weinig begrip voor de aankondiging van UZ Gent, dat geen bedden meer vrij zal houden op intensieve zorg voor coronapatiënten. “Ik begrijp de frustratie in de ziekenhuizen: die is groot, en het is enorm hard. Maar de reactie in Gent biedt geen enkel uitzicht, want de Covid-patiënten gaan komen. Als je geen bedden reserveert, liggen de Covid-patiënten straks op de gang.”

“Het is ook niet zo dat we zeggen: geef prioriteit aan Covid-patiënten. Maar je moet er wel voor zorgen dat je ruimte hebt, en dat je zorg die niet dringend is bij anderen laat wachten. Da’s een heel pijnlijke en vervelende beslissing, maar het alternatief is dat die Covid-patiënten straks op de gang liggen. De afspraken waar we het over hebben, zijn gemaakt door de ziekenhuissector zelf. Als ze het niet samen doen, stort het systeem in elkaar. De reactie bij andere ziekenhuizen dat de uitspraak van UZ Gent nogal oncollegiaal is, is dan ook juist. Als alle ziekenhuizen zouden reageren zoals men in Gent nu doet, dan stort volgende week ons systeem ineen.”   Bron:  GVA

Coronacommissaris Pedro Facon heeft tijdens de wekelijkse persconferentie van Scienano voor het eerst cijfers gepresenteerd over de vaccinatiestatus van wie op de afdeling intensieve zorgen opgenomen moet worden. Die zijn duidelijk: volwassenen jonger dan 65 hebben met vaccinatie 14 keer minder kans om op intensieve te belanden. Ook wie ouder is, loopt twee tot 4,5 keer minder kans.