U kunt uw belastingaangifte opnieuw elektronisch invullen. Hieronder vindt u de belangrijkste aandachtspunten en nieuwigheden op een rij om u zo efficiënt mogelijk van uw jaarlijkse plicht te kwijten.
Ook dit jaar is uw belastingaangifte niet eenvoudiger geworden. De Vlaamse belastingaangifte telt een recordaantal van 839 codes. Al zijn die nieuwe codes niet noodzakelijk slecht nieuws. Vele slaan op belastingvoordelen gecreëerd wegens de coronacrisis.

  1. Kruis 15 juli in uw agenda aan
    Net zoals de vorige jaren hebben particulieren tot 30 juni de tijd om een belastingaangifte op papier in te vullen en tot 15 juli elektronisch via MyMinfin.be (Tax-on-web).
    Wie zijn aangifte door een mandataris zoals een boekhouder of fiscalist laat invullen, moet dit jaar sneller de nodige informatie en documenten bezorgen. Mandatarissen hadden vroeger tot de tweede helft van oktober de tijd om uw aangifte in te dienen, maar de deadline ligt dit jaar op 30 september. Er is bovendien een incentive om de aangifte voor 31 augustus in te dienen. De fiscus garandeert dat die aangiftes sneller verwerkt worden. U zult de terugbetaling vroeger krijgen of pas later belastingen moeten bijbetalen.
  2. Controleer vooraf ingevulde aangifte grondig
    Dit jaar krijgen 3,8 miljoen belastingplichtigen een voorstel van vereenvoudigde aangifte. Dat bevat alle gegevens die de fiscus heeft en een simulatie van de berekening van de te betalen of terug te krijgen belastingen. De elektronische versie is nu al beschikbaar op MyMinfin (Tax-on-web). Wie nog geen Tax-on-web gebruikte en ook zijn digitale postbus van de overheid eBox niet heeft geactiveerd, ontvangt een papieren exemplaar tussen half mei en begin juni.
    Controleer de vooraf ingevulde aangifte grondig. Mogelijk loopt u belastingvoordelen mis, zoals een vrijstelling van dividenden of voor kosten voor kinderopvang. Weet dat u verplicht bent buitenlandse rekeningen en levensverzekeringen te melden.
    Controleer de vooraf ingevulde aangifte grondig. Mogelijk loopt u belastingvoordelen mis.
    Als de vooraf ingevulde aangifte correct is, hoeft u niets te doen. Als de gegevens onvolledig of niet juist zijn, kunt u de wijzigingen meedelen op een papieren formulier tot 30 juni of de gegevens online corrigeren via MyMinfin.be (Tax-on-web) tot 15 juli. Ook als u uw voorstel van vereenvoudigde aangifte wijzigt via een accountant is deadline 15 juli.
  3. Opnieuw fysieke hulp
    Hebt u een vraag of hulp nodig bij het invullen van uw aangifte, dan kunt u dit jaar opnieuw na afspraak langsgaan in uw lokaal belastingkantoor. Ook tal van steden en gemeenten organiseren invulhulp. De voorbije twee jaar was door de coronamaatregelen alleen telefonische ondersteuning mogelijk. Omdat de telefonische hulp haar waarde heeft bewezen, blijft de fiscus daarop inzetten. In april kregen 192.000 mensen die vorig jaar hulp kregen bij het invullen van hun aangifte al een telefoontje van de fiscus met de vraag of ze ook dit jaar hulp kunnen gebruiken.
    Let op, laat uw vragen niet liggen tot de deadline om uw aangifte in te vullen. De fiscus biedt hulp tot 30 juni.
  4. Kadastraal inkomen aanvragen voor buitenlands vastgoed kan nog
    Vanaf dit jaar moet u Belgisch en buitenlands vastgoed op dezelfde manier aangeven. Daartoe heeft de fiscus een kadastraal inkomen voor het buitenlands vastgoed berekend, op basis van gegevens die in principe voor Nieuwjaar doorgegeven moesten zijn. Wie nog geen kadastraal inkomen heeft ontvangen kan zijn buitenlands onroerend goed alsnog aangeven op de site MyMinfin. U ontvangt binnen 24 uur een kadastraal inkomen.
  5. Meer belastingvoordeel voor kinderopvang
    Een deel van de opvangkosten voor uw kinderen tot 14 jaar (21 jaar voor kinderen met een zware handicap) kunt u via uw belastingaangifte recupereren. Het gaat bijvoorbeeld om de opvangkosten aangerekend door de crèche, voor- en naschoolse opvang of een zomerkamp met de jeugdbeweging. Het maximumbedrag per opvangdag dat u kunt inbrengen is opgetrokken van 13 naar 14 euro.
  6. Nieuwe regels voor 65-plusser ten laste
    Voor wie een (groot)ouder, broer of zus ouder dan 65 jaar fiscaal ten laste neemt, is er goed en slecht nieuws. De toeslag op de belastingvrije som – waardoor een groter deel van uw inkomen ontsnapt aan belastingen – is vanaf deze belastingaangifte opgetrokken van 3.290 euro naar 4.940 euro. Dat is goed voor een extra belastingvoordeel van 540 euro (exclusief gemeentebelastingen). Het slechte nieuws is dat er een extra voorwaarde aan het belastingvoordeel is gekoppeld. De persoon ten laste moet zorgbehoevend zijn. Daarvoor is een verminderde zelfredzaamheid van ten minste 9 punten vereist.
    De nieuwe regeling geldt voor wie voor het eerst een (groot)ouder, broer of zus van 65 jaar of ouder fiscaal ten laste wil nemen. Voor wie al op 1 januari 2021 een (groot)ouder, broer of zus van minstens 65 jaar fiscaal ten laste had – en die aangaf in de belastingaangifte van vorig jaar – maar niet voldoet aan de strengere voorwaarde is er een overgangsregeling. Hij of zij behoudt nog vier jaar het belastingvoordeel volgens de oude regeling, tenzij de nieuwe regeling voordeliger is.
  7. Nieuw belastingvoordeel voor een laadpaal
    Een nieuwkomer is de belastingvermindering voor eigenaars en huurders die investeren in een vaste laadpaal voor een elektrische auto bij hun gezinswoning. Het moet gaan om een ‘intelligente’ laadpaal waarvan de laadtijd en het vermogen gestuurd kunnen worden door een energiebeheersysteem. De laadpaal mag alleen stroom van een groenestroomcontract of eigen energiewinning gebruiken.
    Het belastingvoordeel is er voor installaties geïnstalleerd vanaf 1 september 2021. Voor een investering tot 1.500 euro per laadpaal is er een belastingvermindering van 45 procent, wat het maximale voordeel op 675 euro brengt.
  8. Onbelast bijverdienen kan niet meer
    In de belastingaangifte van vorig jaar kon u nog tot 6.340 euro aan inkomsten uit occasionele klussen, verenigingswerk of in de deeleconomie aangeven zonder daarop belastingen te moeten betalen. Dat gunstregime is afgeschaft, maar dat betekent niet dat voor alle bijverdiensten automatisch de gebruikelijke belastingtarieven gelden.
    Er bestaat een fiscaal gunstregime voor wie bijverdient in enerzijds de deeleconomie en anderzijds met verenigingswerk in de sportsector en vanaf 8 mei 2021 in socioculturele sector. Op voorwaarde dat u in 2021 niet meer dan 6.390 euro bijverdiende in beide samen is er een afzonderlijk belastingtarief van 20 procent. Van de inkomsten mag een kostenforfait van 50 procent worden afgetrokken, wat de effectieve belastingdruk op 10 procent brengt.
    Voor het verenigingswerk is er naast een jaarplafond ook een maandplafond van 532,50 euro. Voor sommige sportactiviteiten – waaronder animatoren en sporttrainers – lag het plafond in het derde kwartaal van 2021 op 1.065 euro.
  9. Nieuw Vlaams vriendenaandeel
    Met de win-winlening kunnen Vlaamse particulieren al jaren een lening geven aan een of meerdere kmo’s in het Vlaams Gewest. Sinds 11 februari 2022 is er een nieuwe mogelijkheid om kmo’s te steunen: het vriendenaandeel. Familie en vrienden die intekenen op aandelen op naam via een kapitaalverhoging krijgen maximaal vijf jaar een belastingkrediet van 2,5 procent op het geïnvesteerde bedrag. Er is een grens van 75.000 euro per inbrenger per jaar, die geldt voor de win-winlening en het vriendenaandeel samen. Dat brengt het maximale voordeel op 1.875 euro per jaar en op 9.375 euro over vijf jaar.
  10. Coronamaatregelen
    Sommige nieuwe codes hebben te maken met coronamaatregelen. Zo is er een nieuwe belastingvermindering van 30 procent op de huur die werd kwijtgescholden aan huurders die hun zaak verplicht moesten sluiten door de coronamaatregelen. Sommige zelfstandigen met een COVID-19- overbruggingsrecht kregen een eenmalige premie van 598,81 euro, die afzonderlijk belast wordt tegen 16,5 procent.
    Twee coronamaatregelen werden verlengd: een belastingvermindering van 20 procent van het bedrag geïnvesteerd in nieuwe aandelen van ondernemingen die hun omzet sterk hebben zien dalen, en een vrijstelling voor vrijwillige overuren. Bron: De Tijd
  11. Tax-on-web | FOD Financiën (belgium.be)