Elke 100 euro die u 10 jaar geleden op een spaarboekje gezet hebt, is vandaag – 0ndanks de ontvangen rente – nog slechts 87 euro waard. Het feit dat de inflatie al jaren hoger ligt dan de rente, is de boosdoener.
Dat schrijven VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck en Knack-journalist Ewald Pironet in hun boek ‘Investeren in de tweede helft van leven’. Ze onderzochten de effecten van de verhouding tussen inflatie en rente op de lange termijn en concluderen dat zo’n 20 procent van het spaargeld verdampte sinds het begin van deze eeuw.
De extreem lage rente is niet nieuw. Na de bankencrisis van 2008 duwde de Europese Centrale Bank de rente naar 0 procent, om ons zo te motiveren om geld uit te geven en niet op te potten. Het gevolg is bekend: de Belgische banken bieden al jaren een totale rente van 0,11 procent per jaar, wat het wettelijke minimum is in ons land.
Op dat vlak is er niet meteen beterschap onderweg. De Europese Centrale Bank besliste bij de start van de coronacrisis dat het beleid van nulrente er eentje is om te blijven. In combinatie met de inflatie zal het verlies voor de Belgische spaarders, die momenteel in totaal voor 300 miljard euro aan spaargeld hebben staan, nog verder oplopen.
De coronacrisis heeft geleid tot een volledig nieuwe situatie op monetair gebied. De centrale banken blijven maar geld in het systeem pompen om de economie vlot te trekken, en dat heeft superbelegger Warren Buffett aan het denken gezet.

“De Amerikaanse staatsschuld wordt niet terugbetaald, die wordt geherfinancierd”, zei Buffett onlangs.
Als de overheid gewoon geld kan blijven drukken om de eigen schuld te betalen, is het niet logisch om te denken dat ze ooit een betaling zal missen, zo redeneerde de meest succesvolle belegger ter wereld. “De truc [voor landen] is om te blijven lenen in de eigen valuta.”
Welke gevolgen heeft deze situatie voor uw beleggingen en spaargeld?
Tim Denning ging op onderzoek uit.
Dit zei Buffett onlangs: “Als je negatieve rentetarieven kunt hebben, geld kunt uitgeven en bijdrukken, en meer en meer schulden kunt maken ten opzichte van de  productiecapaciteit, dan zou je denken dat de wereld dat in de eerste paar duizend jaar al had ontdekt in plaats van er nu pas op te komen. Ik zie het nu 12 jaar gebeuren en ik kan het nog steeds niet echt geloven. We zullen zien.”
“Het is waarschijnlijk de interessantste vraag die ik ooit in de economie ben tegengekomen: kun je volhouden wat we nu doen? Het is in 2008 begonnen, en we lijken nu een periode in te gaan waarin we de hypothese testen dat dit beleid met nog meer kracht voortgezet kan worden.”
Deze verwondering verklaart wellicht waarom Buffett de laatste tijd veel van zijn Amerikaanse bankaandelen heeft verkocht. In plaats daarvan investeerde hij onlangs in een goudmijnbedrijf. Hij lijkt niet heel veel vertrouwen te hebben in deze praktijken.

Inflatie is als de prijzen stijgen en de waarde van geld daalt. Buffett: “Ik dacht eerst dat de ontwikkelingen die we hebben gezien, kunnen plaatsvinden zonder dat de inflatie toeneemt, maar ik heb me vergist.”
Hij heeft onlangs belegd in goud en schatkistpapier, wat hij beschreef als ‘een bijzonder slechte investering op de lange termijn’.
Het feit dat deze vermaarde belegger vanwege de huidige omstandigheden bereid is zijn geld voorlopig toch te stoppen in ‘bijzonder slechte beleggingen’, zou iedere belegger aan het denken moeten zetten.
Wat is de impact op uw eigen geld?
Negatieve rente kost u geld. Als u denkt uw rendement op de aandelenmarkt te halen, moet u goed weten wat u doet: algoritmes en professionele beleggers houden zich er vooral mee bezig de enthousiaste particulier (de ‘Robinhood-belegger’) een poot uit te draaien.
Daarbij kunt u zich afvragen hoelang de koersen nog hoog blijven tijdens een pandemie met lockdowns en alle faillissementen en werkloosheid van dien.
De vertraging die we nu zien betekent dat al het geld dat in de economie wordt gepompt, nauwelijks van eigenaar wisselt: het blijft hangen in de financiële markten. Maar het gaat een keer de reële economie in, en u kunt zich voorstellen wat dat betekent voor de waarde ervan.
Conclusie: gierende inflatie De manier waarop geld functioneert in de samenleving is fundamenteel veranderd. Vermaarde beleggers als Buffett hebben veilige havens opgezocht: als we kijken naar wat het Buffett doet om erachter te komen wat hij denkt, kunnen we concluderen wat hij voorziet: gierende inflatie.

Bron: Beursduivel