• Vooral in Antwerpen is het bijzonder spannend over wie burgemeester zal worden.

De hamvraag in Antwerpen is: wie wordt burgemeester? Volgens een peiling van Gazet Van Antwerpen is Bart De Wever met een kwart van de stemmen de populairste kandidaat. Maar als De Wever naar Brussel verkast, gaat de burgemeesterssjerp mogelijk naar de Antwerpse N-VA-kopstukken Koen Kennis of Els van Doesburg.

“Op dit moment ben ik kandidaat-burgemeester in Antwerpen”, aldus De Wever. “Het is niet mijn grote droom om premier te worden. De kans dat ik dat word, is fiftyfifty. Het zal een goede regering moeten zijn, anders zal ik die niet leiden. Ik ben niet Alexander De Croo.”

“Ik ben burgemeester van Antwerpen en ik zal mij ook nu helemaal inzetten op de stad. Ik zal Antwerpen nooit loslaten. Mocht ik toch premier worden zou het kunnen dat Els van Doesburg burgemeester wordt.

Bart De Wever over Zuhal Demir: “Ik heb haar misschien te veel gepusht om minister te worden”

“Ik voel mij een beetje verantwoordelijk, want ik heb haar enorm gepusht om minister te worden.” Dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever in De Zevende Dag over zijn partijgenote Zuhal Demir, die eerder deze week aankondigde dat ze uit de Vlaamse regering stapt als ze burgemeester van Genk kan worden.

De uitspraak van Demir veroorzaakte heel wat ophef, want ze is nog geen week in functie. “Ze gaat dat echt doen”, is de inschatting van De Wever. “Het wrong vanaf 9 juni al. We hebben daar veel gesprekken over gehad. Ik vond het een heel goed idee om onderwijs te doen, maar ik voelde altijd die twijfel rond Genk.”

De Wever spreekt tegen dat het gaat om “postjespakkerij”, maar hij erkent wel dat “de timing  ongelukkig is”.

Komende zondag wordt het uitkijken naar de verkiezingsresultaten in de stad Antwerpen. Bij de regionale verkiezingen in juni werd de N-VA daar de grootste partij, op niet al te grote afstand gevolgd door PVDA. Lijsttrekker Jos D’Haese profileert zich als kandidaat-burgemeester tegenover huidig N-VA-burgemeester Bart De Wever. Hoe positioneert Groen zich daarin?

“Iedereen weet dat de kloof met de PVDA groot is, maar dat is de kloof met de N-VA ook”, zegt Jeremie Van Eeckhout, co-voorzitter van Groen, in ‘Het ontbijt’ op Radio 1. “Als we kijken hoe de stad de laatste 12 jaar bestuurd is, de laatste 6 jaar met de socialisten erbij, dan moet er een fundamentele switch komen in het beleid wat betreft diversiteit en inclusie, maar ook naar leefbaarheid.”

Een coalitie met de N-VA aan de rechterzijde of de PVDA aan de linkerzijde? “Voor ons gaat het fundamenteel over onze inhoudelijke lat. Wij kijken met de partijen die op dat moment een mandaat van de kiezer hebben gekregen, waar we kunnen landen. We hebben al duidelijk gezegd dat we op voorhand niks uitsluiten wat betreft de N-VA en de PVDA.”

Antwerps Groen-Lijsttrekker Bogdan Vanden Berghe gaf aan met PVDA te willen praten. “Dat betekent niet dat het evident is om samen te werken”, zegt Van Eeckhout. “We zien dat PVDA in Brussel bijvoorbeeld oppositie voert tegen onze plannen voor een leefbare stad. Er worden zelfs bedreigingen geuit. Als ze op dezelfde manier in Antwerpen in de politiek gaan staan, wordt het moeilijk.”

Wat zijn mogelijke scenario’s na de verkiezingen in Antwerpen?

De PVDA werd bij de verkiezingen in juni de 2e grootste partij in Antwerpen, na de N-VA. En ook Vlaams Belang lijkt volgens recente peilingen weer wat stemmen weg te snoepen van de partij van burgemeester Bart De Wever. Welke opties heeft die nog om een meerderheid te vormen als de uiterst linkse en rechtse partijen het zo goed doen? En wat als hij zelf naar Brussel moet verkassen om premier te worden?

Volgens Gaby Colebunders (PVDA), die het in Genk opneemt tegen Demir “gelooft niemand in Genk” dat zij voor het burgemeesterschap zal kiezen. Volgens Colenbunders is het een manier om nu nog extra kiezers te overtuigen, maar zal ze die belofte niet nakomen na 13 oktober. “Samen met Groen en met Vooruit hadden we met de PVDA in Antwerpen bij de vorige verkiezingen 46 procent. Dat is nog net geen meerderheid, maar wel dichtbij: de laatste peiling bevestigt dat. Dat betekent dat we in die laatste anderhalve week die we nu nog hebben op zoek moeten gaan naar ongeveer 10.000 stemmen om die progressieve meerderheid mogelijk te maken.”

Kiezers zijn bij de lokale en provinciale verkiezingen van 13 oktober 2024 niet meer verplicht om te gaan stemmen. De oproepingsbrief wordt dus een uitnodigingsbrief: je wordt niet meer verplicht, maar uitgenodigd om te gaan stemmen. Kiezers worden uitgenodigd met een papieren uitnodigingsbrief. Sommige gemeenten verzenden daarnaast digitale uitnodigingsbrieven.

Neutr-On moedigt iedereen aan om toch te gaan stemmen en van uw stemrecht gebruik te maken om de beste politieke partij uw stem te geven.