7 Gentse stadsscholen mogen drie jaar lang creatieve manieren uitproberen om het tekort aan leerkrachten op te vangen. Vlaanderen geeft Gent de toestemming: de scholen mogen de bestaande regels in het onderwijs even negeren om nieuwe dingen uit te testen.

e stad Gent krijgt de toestemming van Vlaams minister voor Onderwijs Ben Weyts (N-VA) om in 5 lagere en 2 middelbare stadsscholen te experimenteren om het lerarentekort op een creatieve manier op te lossen. Dat blijkt uit een vraag van Gents gemeenteraadslid Bert Misplon (Groen). De deelnemende scholen mogen drie jaar lang de onderwijsregels even wat losser interpreteren. Gent wil vooral inzetten op een betere schoolorganisatie, teamgeest en flexibelere tijdsindeling. 

“De goesting bij leerkrachten bewaren”

“We willen, in de scholen die meedoen, dat leerkrachten niet uitvallen. Het is de bedoeling dat we ervoor zorgen dat ze goesting en zin blijven hebben om les te geven. Dat is de grootste remedie tegen lerarentekort”, zegt schepen Evita Willaert (Groen). Ze reageert verheugd op de toestemming van Vlaanderen. “We starten nu al met de voorbereiding van de experimenten en vanaf volgend schooljaar gaan we er echt mee van start.” 

Leerkrachten zitten nu vaak in een te strak keurslijf, ze moeten allemaal hetzelfde kunnen en doenschepen Evita Willaert (Groen)

Hoe er concreet geëxperimenteerd zal worden, is nog niet helemaal duidelijk. In de lagere scholen wil Gent meer op teamniveau werken. “Nu moeten alle leerkrachten hetzelfde doen, ze zitten in een strak keurslijf. Dat willen we omgooien op basis van ervaring en sterktes. Eén juf is bijvoorbeeld erg goed in digitale lessen maken terwijl een meester ervan gruwt, hij kan dan weer heel enthousiast vertellen of grote muziekprojecten trekken. Dat willen we beter op elkaar afstellen”, legt Willaert uit. 

Flexibelere uren

Ook in het middelbaar onderwijs wordt geëxperimenteerd, al zal het daar vaker om flexibelere werktijden gaan. “In het eerste semester kan één leerkracht bijvoorbeeld meer lessen geven waardoor een andere leerkracht tijd krijgt om opleidingen te volgen of lespakketten te maken. In het tweede semester kan dat dan omdraaien”, zegt Willaert. 

Nog meer proeftuinen

Het stedelijk onderwijs in Gent mag op 7 scholen experimenteren, ook elders in Vlaanderen komen er proeftuinen. Minister Ben Weyts maakt de lijst binnen enkele weken bekend. 

Bron: vrt.be