Met 8,31 procent opnieuw stijging van de inflatie: deze producten zijn het sterkst in prijs gestegen en gedaald

De inflatie in ons land nam verder toe in maart tot 8,31 procent. In februari was het nog 8,04 procent. Dat meldt federaal statistiekbureau Statbel. Opnieuw zijn het vooral de energieproducten die de inflatie doen stijgen, al is de prijs voor elektriciteit tegenover vorige maand gedaald.

De inflatie blijft op het hoogste niveau sinds maart 1983. Toen kwam ze uit op 8,92 procent. De indicator voor prijsstijgingen gaat vooral de hoogte in door de fors gestegen energieprijzen.

De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, bedraagt 3,75 procent.
De prijsstijgingen voor energieproducten zijn spectaculair. “Energie kent momenteel een inflatie van 57,22 procent”, schrijft Statbel. Elektriciteit is nu 49,9 procent duurder dan een jaar geleden, aardgas liefst 148,8 procent duurder. Motorbrandstoffen kosten 31,3 procent meer dan een jaar geleden.
Tegenover vorige maand is de prijs voor elektriciteit wel met gemiddeld 11,7 procent gedaald door een tijdelijke btw-verlaging. Aardgas werd 4,8 procent duurder, maar krijgt volgende maand dezelfde btw-verlaging. 
Verder waren de belangrijkste prijsstijgingen er op fruit, lichaamsverzorging, aankoop van voertuigen, onderhoud en reparaties van voertuigen en vliegtuigtickets.
 
Bron : HLN