“Start nu als huishoudhulp en verdien 2.100 euro netto voor 35 uur werk per week.” Met deze slogan lokt dienstenchequebedrijf Het Poetsbureau honderden sollicitanten. “Het loon expliciet vermelden in een vacature maakt duidelijk dat werken nog steeds loont”, zegt arbeidseconoom Stijn Baert.
Het moet een van de laatste nog bestaande taboes zijn op de werkvloer: je eigen loon en dat van je collega’s. Maar daar wil dienstenchequebedrijf Het Poetsbureau verandering in brengen. In een nieuwe wervingscampagne vermeldt het bedrijf expliciet het loon dat een beginnende poetsman of -vrouw mag verwachten.
Op die manier wil Het Poetsbureau het idee tegengaan dat een huishoudhulp moet leven tegen de armoedegrens. En dat blijkt een groot succes te zijn. Het bedrijf kreeg intussen al 20 procent meer reacties dan gewoonlijk op hun vacatures.
Werken loont
Professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent) vindt het een goed idee om het loon expliciet te vermelden in vacatures. Dat zegt hij in De Wereld Vandaag op Radio 1. “In de jaren 80 moesten mensen strijden om een job. Nu strijden de bedrijven om mensen. Dan springt deze campagne wel in het oog.”
Het maakt het voor werknemers gemakkelijker om verschillende sectoren te vergelijken. En het toont aan dat werken vaak wél loont, zegt Baert. “Die 2.100 euro netto die je bij Het Poetsbureau kunt krijgen, dat is toch een heel stuk meer dan bijvoorbeeld een leefloon van 860 euro.”
Bovendien kan dit ook een positieve impact hebben op de loonkloof tussen mannen en vrouwen. “Mannen zijn vaak betere onderhandelaars. Ze hebben vaak sterkere netwerken en tonen gemiddeld genomen meer lef om over hun loon te gaan onderhandelen. Door het loon op voorhand duidelijk te vermelden, blijft er minder marge over om te onderhandelen.”
Toch ziet professor Baert niet alleen voordelen. Op termijn kan dit een opbod creëren tussen bedrijven. “Voor werknemers is dat natuurlijk interessant, want die kunnen meer verdienen. Voor werkgevers schuilt er wel een gevaar in. In landen waar het loon niet vooraf wordt geafficheerd zullen de lonen misschien niet zo sterk toenemen. De kans bestaat dan dat buitenlandse bedrijven hier voet aan wal krijgen waardoor Belgische bedrijven faillliet gaan. Op het einde van de rit is de werknemer dan opnieuw de dupe.”
Taboe
Het loon vermelden als lokmiddel is al ingeburgerd in verschillende landen, zoals het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Toch wordt er in ons land maar zelden gepraat over hoeveel we verdienen. “Uit onderzoek blijkt dat maar 1 op de 3 Vlamingen het loon van zijn beste vriend kent. Slechts 1 op de 2 weet hoeveel zijn directe collega verdient. Er is dus nog veel schroom om over ons loon te praten.”
Verplicht vermelden?
Tegen 2026 moeten alle Europese lidstaten hun loonbeleid hervormen zodat er meer transparantie is over de lonen. De landen moeten er onder andere voor zorgen dat een sollicitant al een idee heeft van het loon dat bij de job hoort.
Maar dat wil volgens Baert niet noodzakelijk zeggen dat het in ons land verplicht zal worden om het loon te vermelden in een vacature. “De landen moeten de Europese richtlijn nog operationaliseren. Hoe de Belgische wetgeving er precies zal uitzien, is nog niet duidelijk.”
Bron: VRT.NWS