De Vlaamse ondernemingen verwachten nog aanzienlijke prijsstijgingen in de komende maanden. Dat blijkt uit een nieuwe enquête van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen. De combinatie van toenemende leveringsproblemen en spectaculair stijgende kosten voor energie, grondstoffen en lonen duwt onze economie zwaar in de remmen. ‘De kans op een recessie in de komende maanden wordt zeer reëel’, waarschuwt Voka.
Voka waarschuwt voor ‘zeer realistisch recessiegevaar’
Een Voka-enquête bij 600 Vlaamse ondernemingen leert dat 86 procent van de bedrijven aangeeft dat hun toeleveringen verstoord zijn. De inputkosten liggen vandaag 41 procent hoger dan 6 maanden geleden. En bedrijven verwachten nog een stijging van de inputkosten met 33 procent in de komende maanden. Daardoor verwachten de ondernemingen dat hun verkoopprijzen in de komende maanden met nog gemiddeld 10 procent zullen stijgen.
De afgelopen 6 maanden stegen hun verkoopprijzen al met gemiddeld 12,5 procent. De combinatie van toeleveringsproblemen en gestegen kosten veroorzaakt een duidelijke negatieve impact op de activiteiten van Vlaamse ondernemingen. Voor heel 2022 rekenen bedrijven op een gemiddelde impact van -8 procent. Bedrijven geven aan dat de investeringsplannen voor de komende twee jaar naar beneden worden bijgesteld met gemiddeld 9 procent. Eén op de zes gaat ook op de rem staan qua nieuwe aanwervingen.
Samen met de internationale recessiesignalen impliceert dit dat ook voor onze economie een recessie in de komende maanden een realistisch scenario is. ‘Deze crisis zal een grote impact hebben op de economie en dit na de coronacrisis die nog niet volledig verteerd is. We lopen het risico om in een recessie te belanden.
Voka roept de federale sociale partners en de regering op om rond de tafel te gaan zitten. Er moeten nu maatregelen genomen worden om de loonstijgingen af te remmen en de inflatiespiraal in te perken’, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.
‘Als we gewoon toekijken hoe onze loonkostenhandicap ontspoort, dan zullen de gevolgen groot zijn. Bedrijven gaan in de problemen komen en dat dreigt gevolgen te hebben voor onze export, investeringen en bijgevolg ook onze werkgelegenheid. Een fundamenteel debat over onze spectaculair oplopende loonkosten dringt zich meer dan ooit op. Een aanpassing van het indexmechanisme en een indexsprong mogen daarbij geen taboe zijn’, besluit Maertens.

En daarmee is de doelstelling van Voka duidelijk: ze willen een nieuwe indexsprong.
Voka blijft maar klagen, maar wat ze er niet bij zeggen is dat de Belgische bedrijven, met beursnotering, vorig jaar samen een recordwinst van 21,4 miljard euro realiseerden.
De bedrijven genoten van de heropbloei van de economie, waarbij de consument zijn portemonnee opentrok na de lockdowns, de export fors steeg en de investeringen herstelden.
De jaarresultaten kregen daarnaast stevige meerwaarden. Vastgoedeigenaars als WDP, VGP en Montea boekten recordcijfers omdat hun magazijnen meer waard werden. Holdings als Brederode en Sofina realiseerden winsten van meer dan een miljard door de sterke klim van hun participaties.
De genoteerde bedrijven laten 9,95 miljard euro dividenden naar hun aandeelhouders stromen, een stijging met 56 procent.
De aandeelhouders genieten mee. Iets meer dan de helft van de bedrijven verhoogt zijn dividend. Amper een op de tien snoeit in de winstuitkering. De ondernemingen keren samen 9,95 miljard euro dividenden uit, 56 procent meer dan het jaar voordien. De hogere dividenden spijzen via de roerende voorheffing de staatskas.
Het gemiddelde dividendrendement van Belgische aandelen belandt op 3,3 procent bruto of 2,31 procent netto.
De bedrijven zijn in hun prognoses wel voorzichtig. Want sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zijn de bedrijfsleiders een stuk somberder geworden want de bedrijven kijken tegen een muur van zorgen aan. De nooit geziene klim van de energieprijzen, de grondstoffen en het vervoer doet de inflatie pieken en dreigt de loonkosten fors hoger te sturen. Veel bedrijven waarschuwen dat ze de hogere kosten moeilijk kunnen doorrekenen. Daarnaast baart de schaarste aan componenten en geschikte werknemers zorgen. De hogere rente maakt lenen duurder. Het Belgische consumentenvertrouwen incasseerde al de grootste klap sinds de start van de statistieken in 1985. De vrees voor een economische inzinking door de oorlog is groot.