De loonsverhoging die minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden met de politiebonden overeen was gekomen, komt aan de huidige index overeen met 2.128,84 euro bruto. Dat heeft de minister woensdag in de Kamer verklaard.
Over dat loonakkoord is de voorbije dagen behoorlijk wat inkt gevloeid. De deal kwam begin dit jaar tot stand na maandenlange onderhandelingen. Hij bevat onder meer een loonsverhoging van gemiddeld 5 procent, los van de index, ofwel gemiddeld 1.000 euro bruto.
Door de moeilijke budgettaire toestand kwam de regering onlangs overeen het akkoord te handhaven, maar gespreid in te voeren. In plaats van 1 januari 2023, wordt de verhoging gespreid in de tijd: een eerste verhoging vindt plaats op 1 oktober 2023, gevolgd door een tweede stap in oktober 2024 en tot slot de laatste schijf op 1 oktober 2025.
Verhoging
Verschillende Kamerleden voelden minister Verlinden woensdag in de Kamer aan de tand over het uitstel. Daar bleek dat de bruto-verhoging met 1.000 euro aan de huidige index neerkomt op een gemiddelde reële loonsverhoging met 2.128,84 euro. Daaronder vallen ook de eindejaarspremie en het vakantiegeld. Op maandbasis is op dit moment sprake van 160,18 euro, aldus de CD&V-minister.
Ze kwam ook terug op de plannen om de voordelige pensioenregeling (NAVAP) voor de politie tegen 2030 af te bouwen. Het scenario moet de komende maanden in een Koninklijk Besluit worden gegoten. Het is de bedoeling dat de leeftijdsvoorwaarde vanaf 1 oktober 2023 verhoogt naar 58 jaar en zes maanden. Nu is dat 58 jaar na 20 dienstjaren.
Volgens Verlinden moeten haar collega’s met sectoren onder hun hoede waarin gelijkaardige regimes gelden, die ook tegen het licht houden. Ze citeerde defensie, justitie en de NMBS. Wel zullen maatregelen worden genomen om de functie aantrekkelijk te houden aan het einde van de loopbaan.4
Bron: GvA