Er zijn al 475 extra mensen aan de slag in Belgische gevangenissen, maar nog steeds 600 vacatures die dringend ingevuld moeten worden

Sinds de nieuwe aanwervingscampagne van Justitie vorige zomer zijn al 475 nieuwe werknemers aan de slag in de Belgische gevangenissen. Dat meldt de Federale Overheidsdienst Justitie. Toch is er in heel wat gevangenissen, zoals het arresthuis in de Antwerpse Begijnenstraat, nog heel wat werk aan de winkel.

Jobdagen in de gevangenissen en een heuse aanwervingscampagne, met onder meer standen op festivals om de versnelde selectieprocedures in de verf te zetten, hebben de voorbije weken en maanden hun vruchten afgeworpen. Dat blijkt uit de cijfers die de FOD Justitie bekendmaakte: waar de bezetting in de gevangenissen in juli vorig jaar nog 94% bedroeg, is dat cijfer intussen gestegen naar 98,4%. Concreet betekent dat dat er sinds juli 2022 netto 475 extra mensen aan de slag zijn in het Belgische gevangeniswezen.

Toch is het werk nog niet af, weet ook minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld): er zijn nog steeds 600 openstaande vacatures die dringend ingevuld moeten worden. “Het ernstige personeelstekort in het gevangeniswezen weegt op het welzijn van het personeel en de gedetineerden”, aldus Van Quickenborne. “De versnelde aanwervingsprocedure, de mediacampagnes en jobdagen die we organiseerden, hebben op heel wat plaatsen voor een kentering gezorgd, maar we hebben nog heel veel nieuwe mensen nodig.”

Antwerpse gevangenissen

De minister wijst daarbij vooral naar de nieuwe gevangenissen van Haren en Dendermonde, maar ook de gevangenissen van Antwerpen, Beveren en Mechelen hebben nood aan vers bloed: “In die gevangenissen is de onderbezetting echt prangend.” In de gevangenis van Mechelen, waar elf voltijdse equivalenten gezocht worden, wordt op 13 mei een jobdag gehouden. Kandidaten moeten zich daarvoor op voorhand inschrijven via de site van justitie, zodat ze om veiligheidsredenen gescreend kunnen worden.

In het arresthuis aan de Begijnenstraat zoekt Justitie nog zo’n 23 vte’s. Daar is de jobdag al achter de rug. “Er hebben zich zeventien kandidaten aangemeld. “Een tiental daarvan werd geschikt bevonden voor verdere gesprekken”, meldt het kabinet Van Quickenborne. Naast Antwerpen en Mechelen worden ook nog nieuwe collega’s gezocht voor de andere gevangenissen in de provincie Antwerpen. In Merksplas zijn dat vijftien voltijdsequivalenten, in Turnhout drie, in Hoogstraten vier en in Wortel acht. “In die gevangenissen is het kader zo goed als volledig ingevuld”, zegt Justitie. De jobdagen bewezen in andere gevangenissen alvast best effectief te zijn, zoals in de gevangenis van Aarlen. Daar boden zich uiteindelijk 140 kandidaten aan. “Onder hen werden zeventig sollicitanten geschikt bevonden tijdens het selectiegesprek, waarvan er al vijf werden aangenomen en negen die nog een medische keuring ondergaan. Hiermee is het kader er ingevuld”, laat Justitie weten. 

Bron: GVA