Onderwijsinspectie kampt met fikse achterstand: bijna 1.000 scholen al meer dan acht jaar niet doorgelicht
982 scholen in Vlaanderen krijgen al meer dan acht jaar geen onderwijsinspectie over de vloer, 485 van die scholen wachten zelfs al langer dan tien jaar op een bezoek. Dat schrijven de kranten van het Mediahuis en het nieuws is bevestigd door de inspectiedienst. De doelstelling om elk van de 4.000 Vlaamse scholen om de zes jaar te bezoeken, wordt dus niet gehaald.
ieven Viaene, de inspecteur-generaal van de onderwijsinspectie, betreurt de achterstand. “Dat het tien jaar geleden is dat we in veel scholen geweest zijn, is te betreuren. Daar is geen discussie over. We hadden uiteraard de coronaperiode, maar alsnog blijft de vraag hoe we de opdracht zullen waarmaken om elke school om de zes jaar door te lichten.” Die ambitie werd in 2018 vastgelegd, maar vijf jaar later is de haalbaarheid van de doelstelling nog steeds niet geëvalueerd.
Volgens Viaene verandert de inspectie vanaf volgend schooljaar wel haar werking om vaker op scholen te kunnen zijn. “Kortere bezoeken, maar frequenter. Geen foto die tien jaar blijft liggen en vergeelt, maar een film.”
Inhaalbeweging
Voor oppositiepartijen Groen en Vooruit zijn deze cijfers onaanvaardbaar. “De minister van Onderwijs Weyts heeft de mond vol van kwaliteitsvol onderwijs, en terecht. Alleen laat hij grote steken vallen om de kwaliteit echt te verbeteren. Dat is nefast”, zeggen parlementsleden Hannelore Goeman (Vooruit) en Elisabeth Meuleman (Groen). “Een sterke onderwijsinspectie is een cruciaal sluitstuk. Helaas wordt ze verwaarloosd.”
Weyts zelf ontkent en geeft aan dat de inspectie aan een inhaalbeweging bezig is. Zo werd een half miljoen euro extra vrijgemaakt, goed voor een vijftal inspecteurs. Het aantal inspecteurs is de afgelopen tien jaar echter amper toegenomen, terwijl de werklast wel groter werd. Zo moet de onderwijsinspectie alle nieuwe ondersteuningsnetwerken doorlichten en alle internaten screenen.
De onderwijsinspectie wil verder niet reageren op de kwestie, net als de katholieke onderwijskoepel en de koepel van het gemeenschapsonderwijs geen commentaar geven.
Bron: VRT nws