Heb je je diploma behaald? Proficiat! Voor je aan je welverdiende vakantie begint, moet je nog één iets doen: je inschrijven bij VDAB als werkzoekende. We beantwoorden 6 veelgestelde vragen van jongeren.

Vraag 1: waarom schrijf ik me best in bij VDAB?
Door je in te schrijven bij VDAB, start je beroepsinschakelingstijd. Dat is een periode van een jaar die je moet doorlopen voor je een uitkering kan krijgen.

Heb je na dat jaar nog geen werk, dan kan je een inschakelingsuitkering aanvragen. Dit is een uitkering voor jongeren die nog niet of niet veel gewerkt hebben.

Heb je je ingeschreven, dan helpt VDAB je bovendien in je zoektocht naar werk. Benieuwd hoe we dit doen? Ontdek het in onze infografiek ‘Wat na mijn inschrijving bij VDAB’.

Vraag 2: hoe schrijf ik me in?
Je kan je online inschrijven of via het gratis nummer 0800 30 700 (elke werkdag van 8 tot 19 uur). Hou zeker je rijksregisternummer bij de hand.

Schrijf je in vóór 9 augustus. Zo start je beroepsinschakelingstijd op 1 augustus. Schrijf je je in op 9 augustus of later, dan start hij pas op het moment dat je je inschrijft.

Vraag 3: moet ik me ook inschrijven als ik mijn diploma niet behaald heb?
Ja. Als je van de schoolbanken komt, schrijf je je best in bij VDAB. Het maakt niet uit of je je diploma behaald hebt of niet.

Vraag 4: mag ik nog een studentenjob doen?
In principe niet. Een studentenjob is voorbehouden voor studenten. Maar er is een uitzondering. Studeer je af in juni of juli, dan mag je nog een studentenjob doen tot 30 september.

Let wel: als je na je studentenjob bij dezelfde werkgever aan de slag gaat, moet de inhoud van je job duidelijk verschillen van die van je studentenjob. Het is niet de bedoeling dat je werkgever je studentenjob gebruikt als een proefperiode voor je echte job.

Vraag 5: heb ik nog recht op kinderbijslag?
Ben je jonger dan 25 jaar en stop je met studeren of studeer je af? Dan heb je nog 12 maanden recht op kinderbijslag (nu Groeipakket genoemd) op voorwaarde dat je:

per jaar niet meer dan 475 uur werkt met een studentenovereenkomst, en
per maand niet meer dan 80 uur werkt met een gewone arbeidsovereenkomst’.
Meer info vind je op groeipakket.be.

Vraag 6: moet ik VDAB op de hoogte brengen dat ik werk gevonden heb?
Dit hangt af van je situatie.

Vind je voltijds werk? Dan hoef je ons niet op de hoogte te brengen. We komen via je werkgever te weten dat je werkt en schrijven je automatisch uit als werkzoekende.
Vind je deeltijds werk? Dan moet je ons op de hoogte brengen zodat we je kunnen inschrijven als deeltijds werkzoekende. Dit is nodig om je beroepsinschakelingstijd te laten doorlopen. Anders loopt hij maar gedeeltelijk door en duurt hij langer. Je kan jezelf inschrijven als deeltijds werkzoekende of bellen naar 0800 30 700 (elke werkdag van 8 tot 19 uur).
Vind je een job in het buitenland? Dan moet je ons op de hoogte brengen zodat we je kunnen uitschrijven. Je kan jezelf uitschrijven of bellen naar 0800 30 700 (elke werkdag van 8 tot 19 uur).

Bron: VDAB. Meer weten? Informatie voor wie pas afgestudeerd is | VDAB.