Ondanks eerdere beloftes kondigt de federale regering vandaag aan dat ze in de toekomst meebetaalt voor het kernafval en de risico’s bij het langer ophouden van kerncentrales Doel 4 en Tihange 3. Met deze Engiedeal gaat de regering plat op de buik voor Engie-Electrabel”, reageert PVDA-volksvertegenwoordiger Peter Mertens.

“De rode lijnen die de regering eerder neergezet heeft worden nu duidelijk overschreden. De kosten voor de verlenging worden doorgeschoven naar de werkende klasse. Met deze Engiedeal gaat de regering plat op de buik voor Engie-Electrabel,” reageert PVDA-volksvertegenwoordiger Peter Mertens. De PVDA verzet  zich tegen een akkoord waarbij winsten worden geprivatiseerd en de risico’s worden gedragen door de samenleving. 

De regering besliste in maart om de onderhandelingen voor het langer openhouden van Doel 4 en Tihange 3 met exploitant Engie-Electrabel op te starten. Ze besliste daarbij over twee rode lijnen: de regering zou geen exploitant worden en niet betalen voor het kernafval. “De regering breekt in deze Engiedeal duidelijk beide beloftes,” kaart Peter Mertens aan. “Ten eerste zet de regering samen met Engie een nieuw bedrijf op. Dat ze geen rechtstreekse exploitant wordt, is dus slechte politieke prietpraat. Keer op keer is aangetoond dat in dergelijke publiek-private samenwerkingsverbanden de winsten voor de privé zijn, de verliezen voor de samenleving,” legt hij uit. “Ten tweede schrijft de regering dat ‘de kosten voor het kernafval voor de exploitant zijn’, maar tegelijk geeft ze toe dat de overheid boven een bepaald, vooraf vastgelegd maximumbedrag zal opdraaien voor alle meerkosten. Experts zeggen dat die kosten vandaag onderschat worden. Deze intentieverklaring zal de factuur in de toekomst dus bij de belastingbetaler leggen.”

Volgens de PVDA toont de communicatie van Engie, dat het slechts over een ‘niet-bindende intentieverklaring’ gaat, aan dat het bedrijf nog meer wil binnenhalen. Mertens: “De multinational wil altijd maar meer. Minister Van der Straeten heeft ondertussen wel al een bocht van 180 graden gemaakt, en al haar beloftes en principes gebroken.”

“De verklaring zwijgt ook in alle talen over de overwinsten die Engie-Electrabel vandaag met de kerncentrales boekt. Dat is vreemd, want dat moet op de onderhandelingstafel gelegen hebben,” vervolgt Peter Mertens. De PVDA eist al van in het begin van de energiecrisis dat de overwinsten afgeroomd worden. “Tot het moment dat die taks er komt, blijft Engie alle overwinsten in eigen zak steken. Met dit princiepsakkoord lijkt het dat ze dit in de toekomst onbeperkt mogen blijven doen.”

Bron: PVDA