De verdeling van de welvaart trekt steeds schever, waardoor ook het onderste deel van de middenklasse alsmaar dieper wegzakt. Dat heeft ACV-voorzitter Marc Leemans gezegd in zijn toespraak naar aanleiding van Rerum Novarum, het feest van de christelijke arbeidersbeweging. Er is nood aan meer herverdeling, zei hij.
Leemans klaagt in zijn toespraak opnieuw de loonnormwet aan, waardoor de lonen dit jaar maar met 0,4 procent bovenop de indexering kunnen stijgen. De Zweedse coalitie van voormalig premier Charles Michel (MR) maakte door de loonnormwet te verstrengen “een foute thermometer die ervoor zorgt dat de loonmarge voor de komende twee jaar wellicht zelfs nul komma nul wordt. Dat zal in ieder geval niet met ACV zijn”, zegt de voorzitter.
De werknemers hebben enkel nog de automatische indexering als houvast, “maar ook de index willen de werkgevers weg”, zegt hij. “Zij willen dus onderhandelen over een loondaling!”
De koek die we samen bakken wordt dus niet eerlijk verdeeld, aldus Leemans. En dat terwijl er wel geld is voor betere lonen. Zo deden heel wat bedrijven het bijzonder goed tijdens de coronacrisis en verwennen veel bedrijven hun aandeelhouders met extra dividenden. En de prijsstijgingen leveren een deel van de bedrijven — vooral de energiebedrijven — woekerwinsten op.
“De waarheid is dat de verdeling van welvaart steeds schever trekt. Met aan de ene kant verarming en uitsluiting van gewone mensen. Met een middenklasse waarvan het onderste deel ook alsmaar dieper wegzakt. En met aan de andere kant steeds grotere concentratie van inkomens en vermogens bij een elite”, aldus Leemans.
Hij roept dan ook op tot meer herverdeling, via de sociale zekerheid, maar ook via een hervorming van de belastingen. Hij herhaalt dan ook het pleidooi van ACV voor een vermogensbelasting en hamert ook op een faire belasting op inkomen. “Waarom is de euro die men verdient door een nanoseconde speculatie minder belast dan de euro die men verdient door een leven lang transpiratie en hard werken?”
Volgens Neutr-On herhaalt Leemans elk jaar hetzelfde verhaaltje, maar in de praktijk blijven de rijken rijker worden en de armen armer. Leemans gebruikt holle woorden en het is dan ook begrijpelijk dat de christelijke zuil geloof-waardigheid blijft verliezen.
Want zoals het spreekwoord zegt: veel beloven en weinig geven doet de zotten in vreugde leven.