Wie hersteld is van kanker, kan nu pas na 10 jaar een schuldsaldoverzekering afsluiten. Als je een woning wil kopen, is een lening afsluiten op die manier bijna onmogelijk. Dat getuigt ook Louie in dit artikel. Het voorstel van Melissa Depraetere pakt dit probleem aan. Wie met succes behandeld is voor kanker, moet na 5 jaar het recht krijgen “om vergeten te worden”. 

Wie kanker heeft gehad, kan pas na 10 jaar een schuldsaldoverzekering afsluiten. En dat is problematisch voor wie een woning wil kopen. Zo ook voor Louie (26 jaar). Hij kreeg in 2019 de diagnose van teelbalkanker. Na een zware periode van medische behandelingen werd hij volledig genezen verklaard. Toch blijft de ziekte hem achtervolgen.

Louie: “Vorig jaar kocht ik een huis met mijn vriendin, maar ik kon bij geen enkele bank een schuldsaldoverzekering afsluiten. Ze hebben me botweg gezegd dat het onmogelijk was. Of ik moest een verzekering betalen die 4 keer (!) zo duur was als normaal.”

Om een lening te krijgen, moest hij op zoek naar een andere oplossing. “Mijn vriendin heeft dan maar de volledige schuldsaldoverzekering op haar genomen”, gaat Louie verder. “Dat is voldoende voor de bank, maar als ik sterf zit zij in de miserie. Dat kan toch niet? De persoon die er niets mee te maken heeft, wordt op die manier gestraft.”

“Bovendien is teelbalkanker ook super geneeslijk. Ze hebben dat bij mij in een vroeg stadium ontdekt. De overlevingskans is 95% en de kans op een terugval is nihil. En toch kan je na 5 jaar geen verzekering afsluiten om een woning te kopen. Veel jonge mensen die kanker hebben gehad kunnen zo niet verder met hun leven. Het is zeer pijnlijk dat verzekeraars je op die manier opnieuw confronteren met je ziekte. Iedereen moet het recht krijgen om vergeten te worden”, aldus Louie.

Vooruit wil termijn verkorten

Wanneer je hersteld bent van je ziekte, kan je pas na 10 jaar een verzekering afsluiten. Het voorstel van Vooruit-fractieleider in de Kamer Melissa Depraetere pakt dit probleem aan en verlaagt die periode naar 5 jaar.

“Het is zeer pijnlijk dat een ziekte je 10 jaar lang blijft achtervolgen. Daarom is het belangrijk om die periode in te korten naar 5 jaar. Als je hersteld bent, moet je verder kunnen gaan met je leven”, besluit Louie.

Bron: vooruit.org