De septemberverklaring van Vlaams minister-president Jan Jambon lost de verwachtingen niet in voor de social profitsector. Zo worden de werkingsmiddelen opnieuw niet geïndexeerd, voor het tiende jaar op rij, zegt Het Vlaams Welzijnsverbond donderdag in een persbericht.  

De social profit omvat onder meer de jeugdhulp, de gehandicaptenzorg en de maatwerkbedrijven. Enkele weken geleden vroeg de sector aan de Vlaamse regering dringend steun voor de oplopende energiekosten.  “Er komt een eenmalige energiepremie voor volgend jaar”, klinkt het. “Die zou voor alle zorg- en welzijnssectoren samen 60 miljoen euro bedragen.

Evident zal dit niet volstaan om de energiefactuur, de toegenomen verplaatsingskosten, de stijgende voedselprijzen en de gestegen bouwprijzen waar iedereen tegenaan kijkt te compenseren.” Er wordt wel 100 miljoen euro extra geïnvesteerd in de kinderopvang, merkt het Vlaams Welzijnsverbond op. “We lezen in de tekst geen verwijzing naar het verkleinen van de kind-begeleiderratio.” De organisatie dringt opnieuw aan dat daar werk van gemaakt moet worden.

Bron: Knack