Vanaf 1 september kan u door een terugbetaling voor 11 euro naar de psycholoog. Zo is het toch aangekondigd door de federale regering. Maar in de praktijk gaat het om een proefproject dat pas in de komende maanden wordt uitgerold en waar bovendien – in het beste geval – maar tot een derde van alle geconventioneerde psychologen aan kan meedoen. Hoe zit het nu precies? We leggen het hieronder uit.
Binnenkort voor 11 euro naar de psycholoog?
Of is dat een mooie verkiezingsstunt van minister Frank Vandenbroucke (Vooruit)? Want nu zou het over een proefproject gaan.
Eind juli kondigde de federale regering – na moeilijke maanden van coronalockdowns – de nieuwe terugbetalingsregeling aan. En die werd warm onthaald, want eindelijk werden er belangrijke stappen gezet om de drempel naar de geestelijke gezondheid te verlagen. Maar het lijkt ook niet meer dan een eerste stap. Wat er vanaf 1 september concreet verandert, is dat er een proefproject wordt opgestart.
We zijn helaas nog niet bij een algemene terugbetaling, maar proefproject is belangrijk.
Koen Lowet, Vlaamse Vereniging voor Klinisch Psychologen
Wat verandert er precies?
“Vanaf 1 september beginnen we met de uitrol van het proefproject”, aldus Koen Lowet. Hij is gedelegeerd bestuurder bij de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen. In dat proefproject is het de bedoeling dat er lokale netwerken van psychologen worden opgestart of uitgebouwd, en uit dat netwerk worden dan enkele psychologen of praktijken mee opgenomen in het terugbetalingsproject. “We kregen een budget van 151 miljoen euro, dat is nog niet genoeg om alle psychologen te laten meedoen”, legt Lowet uit. Het pilootproject loopt 2 jaar en 4 maanden.
Hoe dan ook komen enkel geconventioneerde psychologen in aanmerking om mee te doen in het project, dat zijn psychologen die bepaalde prijsafspraken met de ziekenfondsen hebben aanvaard (en waar je via bepaalde ziekenfondsen soms nu al een eerder beperkte terugbetaling kan krijgen).
“Ik gok dat we maar 15 tot 30 procent van die psychologen kunnen laten meedoen in het proefproject”, aldus Lowet. Enkel bij een derde van de geconventioneerde psychologen kan je dus de terugbetaling krijgen waardoor je maar 11 euro betaalt. Op termijn welteverstaan, want welke psychologen meedoen is nog niet duidelijk. Tot die duidelijkheid er is, betaal je alvast overal nog de volle pot.
Hoe weet ik welke psycholoog mee doet?
Wat er vanaf 1 september gebeurt, is dat de lokale netwerken gaan beginnen bekijken welke psychologen of praktijken kunnen meedraaien in het project. “Die netwerken krijgen veel verantwoordelijkheid, en de beslissing wordt ook afgestemd op de noden, in een grootstad als Antwerpen zullen die anders zijn dan op het platteland”, aldus Lowet nog.
Lowet verwacht dat in de loop van het najaar duidelijk zal worden welke psychologen uit welke netwerken mee kunnen doen in het project. Die worden gebundeld in lijsten en gepubliceerd (ook in de loop van het najaar) op de website van het RIZIV, en ook gecommuniceerd via de lokale huisartsen. Maar hoe dan ook belanden in het beste geval dus maar een derde van de geconventioneerde psychologen op die lijst.
“Maar tot een derde van de psychologen kunnen meedoen”, aldus Lowet in “De ochtend” waar hij enkele aspecten over de nieuwe regeling opsomt. Beluister hier:
Psycholoog Koen Lowet: “Het is nog niet zo dat het om de grote terugbetaling gaat van alle psychologen”
Volgens federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) hebben deze maand wel al een aantal psychologen zich aangesloten bij de nieuwe conventie. “Bij hen kan men vandaag al terecht voor die goedkopere sessies. Psychologen en netwerken die zich de komende weken aansluiten, zullen vanaf 1 oktober goedkope sessies kunnen aanbieden.”
Voor wie is het bedoeld?
Maar wordt het dan in het najaar geen stormloop bij die psychologen? Want iedereen wil toch die terugbetaling? “Het is de bedoeling dat er voorrang wordt gegeven aan mensen die extra risico liepen tijdens corona”, aldus Lowet. Dan gaat het over de door de Hoge Gezondheidsraad gedefinieerde kwetsbare doelgroepen, denk daarbij onder andere aan kwetsbare jongeren, zelfstandigen en ondernemers die hun zaak hebben zien wegvallen of mensen die dierbaren hebben verloren. “Maar daarover moeten binnen het lokale netwerk nog afspraken gemaakt worden”, aldus Lowet.
Het is duidelijk: binnen het pilootproject is er nog niet (meteen) plaats voor iedereen. “We zijn helaas nog niet bij een algemene terugbetalingsregel zoals bij de huis- of tandarts, maar het is goed om het in een pilootfase te doen waar we dan ongetwijfeld lessen uit kunnen trekken. En hopelijk kunnen we na de testfase in de toekomst naar een algemene terugbetalingsregel voor iedereen gaan”, aldus Lowet. Het gaat ook maar over een terugbetaling van een twintigtal sessies, en niet alle diensten van de psychische hulpverlening worden terugbetaald, gaf Lowet nog mee. “Maar het is een belangrijke eerste stap.”
Niet de bedoeling om alles wat psychologen doen terug te betalen
Frank Vandenbroucke, federaal minister van Volksgezondheid (Vooruit)
In “De wereld vandaag” op Radio 1 is minister Vandenbroucke stellig: “Het is natuurlijk niet de bedoeling om alles terug te betalen wat psychologen doen. Dit is een totaal nieuwe aanpak. Vandaag is er in ons land nog geen toegankelijk, goedkoop aanbod voor mensen die een aantal verkennende gesprekken nodig hebben voor hun psychologische problemen. Daardoor lopen sommige mensen te lang rond met sommige problemen of komen mensen soms terecht bij de verkeerde hulpverleners.”
“Het is ook een misverstand dat dit aanbod zich beperkt tot wie door de corona-pandemie is getroffen. Iedereen die denkt psychologische hulp nodig te hebben, zal hier gebruik van kunnen maken”, zegt Vandenbroucke.
Welke stappen worden nog gezet?
Het pilootproject voor de terugbetalingsregel past binnen een breder project om de geestelijke gezondheidszorg laagdrempeliger te maken. “We zijn een plan aan het uitrollen, we gaan ook groepsprogramma’s opstarten voor bedrijven, scholen en bepaalde wijken. Dus dit hele project wordt niet alleen vertaald naar concrete consultaties.”
Ook de doorverwijzing van een huisarts vervalt binnen het nieuwe plan. “Nu heb je vaak een verwijsschrift nodig van een huisarts om naar een psycholoog te kunnen gaan, ook dat valt weg zodat we de psychologen rechtstreeks toegankelijk maken”, aldus Lowet nog. Bron: NWS