Een nieuwe maand, nieuwe maatregelen, wijzigingen van de wetgeving, enz.
Hierbij een kort overzicht.
- HBO Max komt naar België
Streamingdienst HBO Max gaat vanaf 1 juli van start in België. Het platform zet bij zijn lancering onder andere in op de Olympische Spelen. In de catalogus zitten de populaire series van de Amerikaanse tv-zender HBO, zoals Game of thrones, Succession en The last of us. Deze reeksen zullen dus niet meer te zien zijn bij Streamz (in Nederlandstalig België) en BeTV (Franstalig België). Recente HBO-reeksen die het afgelopen jaar zijn uitgekomen op Streamz, zullen daar wel nog voor een periode van 6 tot 12 maanden te zien zijn.
- Aanvragen voor loopbaanonderbreking alleen nog elektronisch
Wie een uitkering voor loopbaanonderbreking, tijdskrediet of thematisch verlof wil aanvragen bij de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA), moet dat vanaf 1 juli elektronisch doen. Volgens de RVA zijn de voordelen enorm: zo zullen er minder fouten gebeuren en kan de behandeling sneller.
De RVA voorziet wel in een overgangsperiode van drie maanden voor alle werknemers: nog tot 1 oktober worden aanvragen op papier aanvaard van wie problemen ondervindt met de online toepassing Break@work. Voor werknemers in het onderwijs geldt zelfs nog een langere overgangsperiode tot en met december.
- De Lijn past aanbod aan
De Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn voert op 1 juli een aantal aanpassingen aan haar aanbod door. De dienstverlening staat onder druk, omdat het soms moeilijk is om personeel te vinden, omdat veel bussen verouderd zijn (en vaker onderhoud nodig hebben) en omdat er vertragingen zijn bij de levering van nieuwe bussen. “Door het aanbod waar nodig tijdelijk af te stemmen op de beschikbare voertuigen en chauffeurs, kan De Lijn de reiziger een meer betrouwbare dienstverlening bieden”, aldus De Lijn.
Daarnaast gaat op 1 juli ook de derde en voorlaatste fase van de basisbereikbaarheid in, waarbij bussen geconcentreerd worden op lijnen met grotere vraag. Alle wijzigingen zijn te vinden op www.delijn.be/aanpassingen.
- Extra bijdrage maakt (jeugd)voetbal duurder
Voetbal Vlaanderen trekt de zogenaamde bondsbijdragen per speler vanaf 1 juli flink op. “We hadden geen andere keuze”, zegt de federatie, die beklemtoont dat de individuele bijdragen voor voetballers lager liggen dan die voor de meeste andere sporten.
De bondsbijdrage is het bedrag dat clubs per speler moeten betalen aan de federatie. Concreet gaat het, voor een 9-jarige voetballer, om een verhoging van 4,3 naar 12,4 euro. Een 18-jarige betaalde vorig seizoen 10,10 euro, komend seizoen wordt dat 16,5 euro.
De maatregel geldt vanaf 1 juli, en de clubs werden op 10 juni op de hoogte gesteld. Ze vrezen dat het lidgeld duurder zal worden. Voetbal Vlaanderen verwijst naar “de economische realiteit” om de bijdragen aan te passen. “Ook wij worden geconfronteerd met stijgende kosten ten gevolge van de inflatie en bijhorende indexeringen.”
- Koppen verboden voor voetballertjes tot en met 8 jaar
Koppen wordt vanaf 1 juli verboden in het jeugdvoetbal tot en met de categorie U9 (voetballertjes tot en met 8 jaar), om een impact op de hersenen te vermijden. Wordt er toch bewust gekopt, dan volgt een onrechtstreekse vrije trap voor de tegenstander. Er wordt zelden gekopt bij de jongste voetballers, maar wanneer zij dat toch doen, gebeurt dat vaak op de verkeerde manier.
Voetbal Vlaanderen benadrukt dat koppen een belangrijk onderdeel is van het voetbal. Het raadt jeugdtrainers aan om het koppen aan te leren van U10 tot U14, “zodat kinderen op een technisch correcte manier leren koppen”. Liefst gebeurt dat in eerste instantie “in geïsoleerde situaties zonder tegenstander en met een zachte en lichtere bal”.
Voetbal Vlaanderen introduceert op 1 juli in totaal negen nieuwigheden in het jeugdvoetbal. Zo zullen bijvoorbeeld toernooien tot en met U9 zonder uitslagen en rangschikkingen georganiseerd moeten worden. En wanneer een ploeg te weinig spelers heeft voor een wedstrijd, komt er de mogelijkheid om spelers van de tegenstander te laten meespelen met die ploeg. Dat principe van ‘mixed teams’ moet het aantal forfaits tijdens jeugdwedstrijden verminderen.
- Minder adem nodig voor alcoholtest
Wie bij een alcoholcontrole moet blazen, moet vanaf 1 juli een derde minder lucht uitademen. De minimale hoeveelheid uitgeademde lucht die nodig is, wordt verlaagd van 1,9 naar 1,2 liter, zegt de federale overheidsdienst Mobiliteit.
Dat er minder lucht nodig is, komt omdat de blaastoestellen performanter worden. De huidige toestellen geven al vanaf 1,2 liter lucht valabele resultaten, zegt de FOD Mobiliteit. De aanpassing zou tijdswinst moeten opleveren. Sommige mensen hadden moeite om 1,9 liter lucht uit te ademen, en dan moest de politie een arts bellen om een bloedstaal te komen nemen. Dat zal nu minder vaak moeten gebeuren.
- Elke Belg kan één keer zonder voorwaarden familienaam veranderen
Vanaf 1 juli krijgt elke meerderjarige het recht om eenmaal in het leven van familienaam te veranderen, voor zover die aanpassing slaat op de naam van de vader, de moeder of een combinatie van beide. De aanvraag, waarvoor de geïnteresseerden bij hun gemeente terechtkunnen, is niet onderworpen aan bijzondere voorwaarden. De gemeente behandelt de aanvraag in principe binnen een maand.
Tot nu toe was de verandering van een achternaam enkel mogelijk om ernstige reden of in uitzonderlijke gevallen.
- Nieuwe maatregelen voor mensen met kanker
Twee nieuwe maatregelen moeten vanaf 1 juni de sociale en financiële gevolgen verlichten voor mensen die met kanker geconfronteerd worden. Zo komt er een betere terugbetaling van tandzorg voor mensen met kanker, en betaalt de overheid tot 120 euro terug voor de aankoop van hoofdaccessoires bij haarverlies na een chemokuur of radiotherapie.
- Kilometerheffing voor vrachtwagens duurder in Vlaanderen en Brussel
De tarieven van de kilometerheffing voor vrachtwagens worden op 1 juli opgetrokken in Vlaanderen en Brussel. Het gaat om een indexering, zegt Viapass, het publieke orgaan dat de kilometerheffing coördineert en controleert in België.
De tarieven stijgen met zowat 3 procent, zo blijkt uit tabellen op de website van Viapass. In Wallonië werden de tarieven op 1 januari geïndexeerd. De software van de toestellen aan boord van de vrachtwagens (OBU’s) zal automatisch een update krijgen met de nieuwe tarieven.
- Periode voor opbouw pensioenbonus van start
Op 1 juli start de periode waarin de pensioenbonus opgebouwd kan worden. Enkel wie vanaf 1 januari 2025 met pensioen kan gaan en toch langer aan het werk blijft, heeft recht op de bonus.
De pensioenbonus die de regering volgend jaar invoert, moet mensen aanmoedigen om langer aan het werk te blijven. Concreet kan een werknemer, zelfstandige of ambtenaar die verder blijft werken na de vroegste datum waarop hij of zij met pensioen kan gaan, gedurende maximaal drie jaar een pensioenbonus opbouwen. Voorwaarde is dat het rustpensioen ten vroegste vanaf 1 januari 2025 ingaat. De pensioenbonus opbouwen kan van de vroegste pensioendatum, maar niet eerder dan 1 juli 2024.
De pensioenbonus is een nettobedrag, vrijgesteld van personenbelasting en sociale bijdragen. De nettobonus wordt progressief opgebouwd: 3.928 euro voor het eerste jaar; 7.855 euro voor het tweede jaar en 11.783 euro voor het derde jaar.
De bonus moet niet worden aangevraagd. Wie er recht op heeft, zal het geld automatisch krijgen.
- Meeste wagens moeten maar om de twee jaar naar de keuring
Vanaf 1 juli zullen de meeste personenwagens maar om de twee jaar naar de autokeuring moeten gaan. Wie een wagen heeft die ouder is dan vier jaar, moest in de meeste gevallen jaarlijks naar de autokeuring. Met de nieuwe maatregel moet het voertuig maar om de twee jaar gekeurd worden vanaf de dag dat het voertuig vier jaar oud is, tot het voertuig 160.000 kilometer op de teller heeft staan of tien jaar oud is. Vanaf dan moet het voertuig jaarlijks gekeurd worden.
Personenwagens, lichte vracht en lichte aanhangwagens mogen bovendien vanaf 1 juli ook buiten een erkend keuringscentrum gekeurd worden, zoals bij een garage die hiervoor een keuringslijn installeert. De keuring moet dan wel gebeuren door controleurs die werken bij de erkende keuringsinstellingen.
De ingrepen moeten de druk bij de keuringscentra wegnemen, de wachttijden verminderen en de dienstverlening verbeteren.
- Sociaal tarief voor elektriciteit daalt en stijgt voor aardgas
Het sociaal tarief voor elektriciteit daalt vanaf 1 juli, terwijl dat voor aardgas stijgt. Dat blijkt uit berekeningen door de federale energieregulator Creg. In vergelijking met het tweede kwartaal daalt het sociaal tarief voor elektriciteit met 5,5 procent, en stijgt het met 2,9 procent voor aardgas en warmte. Het sociaal tarief is een verminderd tarief voor bepaalde categorieën personen of huishoudens.
- Abonnees kunnen krant of tijdschrift later krijgen
Vanaf 1 juli wordt de levering van de kranten en tijdschriften in België niet meer door de overheid geregeld via een concessie, maar wel via een rechtstreeks contract tussen de uitgevers en postbedrijven. Abonnees zullen dat merken in hun brievenbus en hun portefeuille.
Bpost houdt het grootste deel van de distributie in handen. De voorwaarden in de contracten met de uitgevers zijn wel anders dan vroeger. De postbodes krijgen op weekdagen meer tijd om de kranten te bezorgen. Tot nu toe moest de krant ten laatste tegen 7.30 uur in de brievenbus liggen. Dat wordt 8 uur. Op zaterdag blijft de deadline 10 uur.
Ook wie een abonnement op een tijdschrift heeft, zal mogelijk een verschil merken. DPG Media informeerde lezers dat de magazines voortaan ook een dag na publicatie in de brievenbus kunnen vallen. Ook bij Roularta zal “een minderheid” van de bladen mogelijk een dag later bedeeld worden.
- Federale overheid koopt enkel nog elektrische dienstwagens
De federale overheid zal vanaf 1 juli alleen nog elektrische dienstwagens kopen of leasen. De maatregel kadert in de Europese ambitie om ons land tegen 2050 klimaatneutraal te maken.
Vandaag telt het wagenpark van de federale overheid 920 voertuigen. De auto’s van de politie of defensie vallen daar niet onder. Het zijn vooral dienstwagens die voor concrete opdrachten worden gebruikt, zoals voor de douane of sociale inspectie. Daarnaast zijn er ook enkele wagens voor personeelsleden, al zijn dat uitzonderingen. Van de 65.000 ambtenaren rijden er maar 170 met zo’n wagen.
- Ambtenaren kunnen drie vijfde werken
Ambtenaren bij de federale overheid kunnen vanaf juli in een drievijfderegeling stappen, waarbij ze drie vaste dagen per week werken. Het drievijfderegime is een onderdeel van de mogelijkheid om minder te werken in het kader van ‘verminderde prestaties wegens persoonlijke aangelegenheden’. Ze geldt voor statutaire personeelsleden (of stagiairs). Binnen dezelfde vermindering van prestaties kunnen zij al langer kiezen om halftijds, twee derde, drie vierde, vier vijfde of negen tiende te werken.
- Belgische vissers mogen vier keer meer tong vangen in Ierse Zee
De Belgische vissers mogen vanaf juli vier keer meer tong vangen in de Ierse Zee dan eerder was afgesproken. De vangstquota worden opgekrikt omdat er meer tong in de zee zit dan gedacht.
Eerder was vastgelegd dat de Belgische vissers dit jaar 62 ton tong zouden mogen ophalen (na 270 ton vorig jaar). Maar een recent wetenschappelijk rapport gaf aan dat het tongbestand in de Ierse Zee in een veel betere toestand verkeert dan eerder was aangenomen. Daarom werd afgesproken dat de Belgische vissers 281 ton tong mogen vangen.
Tong is voor de Belgische vissers een belangrijke doelsoort en zonder dat nieuwe tongquotum konden ook veel minder roggen, pladijs, zeeduivel, tarbot en griet worden opgehaald.
- Hongarije neemt EU-voorzitterschap over van België
Hongarije neemt op 1 juli het voorzitterschap van de Europese Unie over van België, dat tijdens de eerste helft van 2024 de Raad van de Europese Unie voorzat. Het voorzitterschap wisselt om de zes maanden. ‘Make Europe Great Again’ is de slogan van het Hongaarse EU-voorzitterschap.
Hongarije, met een rechts-nationalistische regering onder leiding van premier Viktor Orbán, schuift onder meer het versterken van de Europese concurrentiekracht, de uitbreiding naar de landen van de Westelijke Balkan, de bestrijding van illegale immigratie, de versterking van het defensiebeleid en demografische uitdagingen als prioriteiten naar voren.
Het Hongaarse EU-voorzitterschap wordt bijzonder. Voor het eerst zullen de Europese ministerraden worden geleid door een lidstaat waartegen de artikel 7-procedure is gelanceerd. Die procedure kan leiden tot opschorting van stemrecht van landen die de fundamentele waarden van de EU ernstig schenden. Zo ver kwam het nog niet, maar er worden wel nog steeds miljarden euro’s aan subsidies voor Hongarije geblokkeerd.
- Tax-on-web.be
De FOD Financiën verlengt de deadline voor het indienen van de online belastingaangifte tot en met 19 juli. Door technische problemen hadden verschillende gebruikers moeilijkheden om hun belastingaangifte in te dienen via MyMinFin. Daarom verlengt de FOD Financiën nu de termijn.
Als je een papieren aangifte wou indienen, moest je die ten laatste op 30 juni 2024 terugsturen naar de FOD Financiën. De deadline voor de online aangifte was normaal 15 juli, maar wordt nu enkele dagen verlengd tot 19 juli 2024. Door technische problemen zouden sommige gebruikers moeilijkheden hebben gehad met het indienen van hun aangifte via MyMinFin. Let wel: de deadline om je aangifte te wijzigen verandert niet. Iedereen die zijn belastingaangifte al heeft ingediend, kan die aangifte één keer wijzigen tot en met 15 juli 2024.