Niet enkel leidinggevende functies als werfleider en meestergast duiken op in de top tien van arbeiders met het hoogste gemiddelde (uur)loon. Ook jobs zoals isoleerder, boormeester, bekister, metser en asfaltwerker vinden we er terug.

Dit alles blijkt uit een analyse door HR-dienstverlener SD Worx bij meer dan 8000 bedrijven met meer dan 130.000 arbeiders. Zo kon het in totaal 106 referentiefuncties in kaart brengen. Daaruit valt vast te stellen dat met name voor arbeiders in de bouwsector de minimumbarema’s relatief hoog liggen.

Acht van die tien arbeidersfuncties uit de lijst met de hoogste lonen hebben een link met de bouwsector. Werfleider staat met stip op één met een uurloon van meer dan 20 euro, gevolgd door jobs als meestergast/ploegbaas, een functie waarmee je ook in de industrie aan de slag kan. En bij beide functies verdien je in de bouw meer dan in een andere sector.

Drukker (op plaats vijf) en CNC programmeur voor werktuigen (op plaats tien) zijn de enige beroepen die geen link hebben met de bouw. Ook koeltechniekers (plaats 9) zijn nodig in bouw én industrie.

“De bouwsector telt heel wat knelpuntberoepen”, verklaart Kim Van Houtven, consultant bij SD Worx, het hoge aandeel van deze sector in de lijst. “Bovendien zijn er functies waarvoor werkgevers boven barema betalen omwille van de vereiste scholing, zoals werfleider.”

Top tien hoogste uurlonen bij arbeiders

            Functie Uurloon (in euro)

1          Werfleider                  20,33

2          Meestergast                19,00

3          Isoleerder                    18,76

4          Boormeester               18,72

5          Drukker                       18,60

6          Bekister                       18,48

7          Metser                         18,48

8          Asfaltwerker               18,48

9          Koeltechniek               18,47

10        CNC programmeur     18,45