Vorig schooljaar maakten 4.697 Vlamingen de overstap van de privésector naar het onderwijs. Dat is 10 procent meer dan in het schooljaar 2021-2022, toen 4.398 zij-instromers werden geteld. “Dit nieuwe record is een lichtpunt in de strijd tegen het lerarentekort”, reageert Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).
Zij-instromers zijn mensen die eerst werkervaring hebben opgedaan in de privésector en pas op latere leeftijd kiezen voor een carrière in het onderwijs. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) nam de afgelopen jaren enkele maatregelen om zoveel mogelijk zij-instromers aan te trekken. Zo kunnen de meesten van hen 10 jaar anciënniteit meenemen en tot 3 uur per week dienstvrijstelling krijgen met behoud van loon om hun lerarenopleiding te volgen. De Vlaamse regering investeerde ook in aanvangsbegeleiding.
Van de 4.697 Vlamingen die vorig jaar de overstap maakten, kozen er ongeveer 3.000 voor het secundair en iets meer dan 1.000 voor het basisonderwijs. De anderen kwamen onder meer terecht in het volwassenenonderwijs en het deeltijds kunstonderwijs.
Vooral dertigers en veertigers kiezen voor een carrière in het onderwijs. Zij maken respectievelijk 48 en 29 procent van het totale aantal zij-instromers uit. Slechts 15 procent van de zij-instromers is ouder dan 50 jaar.
Gastleerkrachten
Weyts hoopt dat volgend schooljaar nog meer zij-instromers de overstap naar het onderwijs zullen maken. Daarvoor rekent hij onder meer op gastleerkrachten. Die zullen vanaf 1 september makkelijker kunnen proeven van de job en er nadien mogelijk voor kiezen om de definitieve overstap te maken.
“Je kan op elk moment in je leven de overstap maken naar het onderwijs. Veel mensen willen na hun eerste carrière graag iets doen dat nog tastbaarder en impactvoller is. Er is geen enkel ander beroep dat zo’n grote impact heeft op het leven en de toekomst van kinderen en jongeren als dat van leerkracht. Daarnaast worden steeds meer maatregelen genomen om de job moderner en aantrekkelijker te maken”, aldus Weyts.
Bron: PAL