Aan het Zuidstation kwamen 2500 militanten en werknemers uit de winkelsector bijeen om te protesteren tegen de aanvallen op hun arbeids- en loonvoorwaarden. De strijd tegen de franchisering bij Delhaize stond uiteraard centraal, maar het ongenoegen in de sector is breder. Er zijn problemen met de werkdruk, zoals bij Lidl waar er in een aantal winkels opnieuw gestaakt wordt, en meer algemeen met een neerwaartse spiraal voor het personeel. Als de franchisering bij Delhaize passeert, zal dit de druk verder verhogen, zowel voor het supermarktpersoneel als voor anderen.

Er wordt al bijna zeven weken actie gevoerd, dit is nu al een historische strijd. Deze uitbreiden om het plan van de directie te stoppen, blijft een dringende noodzaak. De franchisering aanvaarden, zal de neerwaartse spiraal niet stoppen. De strijd moet opgevoerd worden om het plan volledig te stoppen. Eerder toonde een lokale betoging in Luik, op initiatief van het ACV, het potentieel om de strijd uit te breiden en de solidariteit te activeren.

Ook nu werd na afloop van de actie aan het Zuidstation door Brussel betoogd. De sfeer werd meteen erg strijdbaar, niet in het minst omdat de betogers langs het volledige parkoers van alle omstaanders steunbetuigingen kregen. De spontane betoging werd getrokken door militanten van CNE, het Franstalige ACV Puls. Er waren ook enkele rode militanten, onder meer van ACOD LRB in Brussel en BBTK bij Albert Heijn.

De betoging trok naar het kantoor van het VBO, de Belgische werkgeversorganisatie. De aanvallen op het personeel van Delhaize kaderen immers in een algemeen offensief voor meer flexibiliteit en lagere lonen, wat maakt dat steeds meer mensen verschillende jobs moeten combineren om rond te komen.

Aan het VBO hield de politie de betogers tegen, waarbij zelfs traangas werd ingezet. Om de belangen van de aandeelhouders van Ahold-Delhaize te verdedigen, wordt niet op repressie en traangas bespaard. Het patronaat klaagt steen en been als stakers een winkel of een depot blokkeren, maar aarzelt niet om de federale politie in te zetten om de eigen lokalen te blokkeren. In de buurt van het VBO werden slogans geroepen en gespeecht.

De strijdbare betoging toonde dat er een bereidheid is om de strijd verder te zetten en om het protest op te voeren. Een staking van de volledige sector, gekoppeld aan lokale betogingen, is meer dan nodig. Daarvoor is er een eisenplatform nodig dat de intrekking van het plan van Delhaize eist en dat opkomt voor betere voorwaarden voor al het personeel in de sector. Het winkelpersoneel werd als essentieel gezien tijdens de pandemie en kreeg algemeen respect van de bevolking. Van de directies daarentegen krijgen ze al jarenlang niets anders dan opeenvolgende herstructureringen die de lonen naar beneden duwen en de flexibiliteit en werkdruk opvoeren. Er is nood aan een strategie om met de hele sector en heel de samenleving die logica te stoppen.