Vanaf vandaag kan iedereen gratis advies krijgen van een groep rechtenstudenten uit Gent. Zij haalden de mosterd in Brussel en Antwerpen waar het initiatief al bestaat. “We willen ervaring opdoen én iets betekenen in de maatschappij”, zegt student en ondervoorzitter Magali Vandierendonck. De vereniging benadrukt dat het studenten blijven die de adviezen maken, ze verwijzen verder door naar professionals als de vragen té complex zijn.
n Gent start een groep rechtenstudenten vandaag met het geven van gratis juridisch advies aan iedereen die dat vraagt. “We willen vragen van studenten én gewone burgers beantwoorden”, zegt vice-president Magali Vandierendonck van Ghent Law School Consultancy (GLSC). Het initiatief bestaat al sinds 2019 in Brussel, en recenter ook in Antwerpen. “Het is daar echt een succes”, stelt Vandierendonck. GLSC stelt dat alle vragen welkom zijn. De groep belooft binnen de drie dagen antwoord. “We zijn ook heel eerlijk als het ons petje te boven gaat. Dan verwijzen we door naar echte professionals.”
Alle thema’s
“Het kan bijvoorbeeld gaan om mensen die een juridische brief krijgen die ze niet begrijpen en hulp willen. Of om studenten die problemen hebben met een kotbaas. Evengoed helpen we jongeren die melden dat er filmpjes circuleren die ze liever zien verdwijnen. Alle thema’s kunnen, we zoeken studenten met verschillende interesses om zo goed mogelijk te helpen.” Eerder ontstond er wel al vzw Op Krot, die richt zich louter en alleen op studenten met kotproblemen. “We kennen de organisatie, maar willen breder werken”, stelt Vandierendonck.
Vandierendonck legt uit dat de deelnemende studenten die de adviezen schrijven nog geen diploma hebben. “We hebben mensen van de laatste bachelorjaren en masters. De deelnemers met de meeste expertise lezen adviezen van anderen na. Op die manier hopen we een zo goed mogelijk advies te geven.” Er is nu een bestuur van een 8-tal studenten, GLSC heeft al ‘consultants’ aangetrokken en screent nu ook nieuwe kandidaten. “We leggen de lat hoog, ze moeten eerst meedoen aan een proef.” Het is niet de bedoeling dat de studenten ook verder juridisch werk doen. “We gaan niet pleiten of iets dergelijks, dat kan ook gewoon niet omdat onze studie nog niet afgerond is.”
“Ervaring opdoen en iets betekenen in de samenleving”
De GLSC wacht op een erkenning als officiële studentenvereniging. “De procedure loopt, we hopen op snel antwoord zodat we ook een locatie kunnen gebruiken waar we samen kunnen komen om te overleggen en de kwaliteit te verbeteren.” De deelnemers engageren zich naargelang hun beschikbaarheid. “De ene heeft meer tijd dan de ander. De drijfveren zijn voor iedereen een beetje anders, maar iedereen ziet het als een mooie kans om ervaring op te doen. Tegelijk vind ik het persoonlijk ook heel belangrijk om iets terug te geven aan de samenleving”, besluit Vandierendonck.
Er bestaat een afdeling van ‘Law School Consultancy’ in Brussel, in 2019, sinds de coronacrisis. De afdeling in Antwerpen is recent opgericht, in Gent werd ze sinds het voorjaar voorbereid. Vanaf vandaag kunnen er dus ook adviezen gegeven worden.
Bron: vrtnws.be