Velen zullen moeten kiezen tussen voeding of verwarming.
Het aantal mensen dat een beroep doet op de Voedselbanken is afgelopen jaar opnieuw gestegen: in 2021 schoven maandelijks gemiddeld 177.238 mensen aan voor een voedselpakket. Dat meldt VRT NWS. Dat cijfer lag nog nooit zo hoog, maar de Voedselbanken vrezen dat dat aantal dit jaar nog zal oplopen, onder meer door de fors gestegen energieprijzen. “Veel mensen in nood zullen moeten kiezen tussen voeding of verwarming”, aldus de Voedselbanken.
Het aantal mensen dat een beroep deed op de Voedselbanken steeg de afgelopen twee jaar fors: in 2020 ging dat cijfer met maar liefst 17 procent omhoog, een stijging die vooral te wijten is aan de coronacrisis. De Voedselbanken vrezen dat het aantal mensen dat komt aankloppen voor maaltijden dit jaar nog zal oplopen, onder meer door de fors gestegen energieprijzen. “Veel mensen in nood zullen moeten kiezen tussen voeding of verwarming”, klinkt het.
Om in te kunnen spelen op die verwachte stijging, vraagt de Federatie van Voedselbanken aan de overheid om de nodige initiatieven te nemen. “Een belastingvermindering naar Frans model zou voor de Belgische Federatie van Voedselbanken écht het verschil kunnen maken”, zegt Piet Vanthemsche, voorzitter van de Belgische Federatie van Voedselbanken.
In 2021 werd in totaal 22.229 ton voedsel verdeeld, wat ongeveer vergelijkbaar is met het jaar voordien. Tegenover de stijgende nood aan voedselhulp staat dat het aantal schenkingen van overschotten uit de voedingsindustrie een daling kende met 11 procent ten opzichte van 2020. De federatie ontving bovendien 20 procent minder goederen via het Europees Fonds voor Hulp aan de Meest Behoeftigen (FEAD). De gedaalde aanvoer werd gecompenseerd door het extra aankopen van voedsel.