Belgische rente op 10 jaar flirt met 3 procent: wat betekent dat voor jouw spaargeld, aandelen of woonlening?
Nadat de kaap van de 2,5 procent even werd overschreden staat de Belgische tienjaarsrente momenteel op 2,99 procent, een gevolg van de hoge inflatie. Maar is dat nu goed of slecht nieuws voor jouw spaargeld, aandelen of woonlening? Een overzicht.
Spaarboekjes
Het effect van de hogere tienjaarsrente laat zich momenteel nog niet zo hard voelen. Bij de meeste banken blijft de rente op het spaarboekje beperkt tot het wettelijke minimum van 0,01 procent, met een getrouwheidspremie van 0,10 procent.
Op dit moment hebben maar twee kleinere banken hun basisrente voorzichtig verhoogd. Bij CVK-bank is die gestegen naar 0,2 procent, met een getrouwheidspremie van 0,5 procent. De online bank MeDirect gaat sinds kort voor 0,3 procent op de ME3-rekening.
“De evolutie van de rente op spaarboekjes wordt vooral gestuurd door de kortetermijnrente”, legt Erik Joly uit, hoofdeconoom bij ABN Amro Private Banking. “De Europese Centrale Bank (ECB) heeft daar vooral invloed op. Misschien wordt de volgende renteverhoging van de ECB daarvoor wel de trigger.”
Woonleningen
Bij de hypotheken voel je de hogere rentes wel al fors doorwegen. Volgens de rentebarometer van Immotheker Finotheker ligt de gemiddelde rente voor een rentevaste woonlening over 20 jaar (als je maximaal 80 procent van de waarde van een pand leent) nu al op 3,04 procent. Voor wie meer dan 80 procent moet financieren met die lening, klimt die gemiddelde rente nu al naar 3,17 procent. Anders gezegd: “Wie een jaar geleden een lening met een lange looptijd aan de toenmalige lage rentevoeten afsloot, is nu de koning of koningin”, aldus Joly.
Aandelen en obligaties
Waar vorig jaar nog een topjaar was voor beleggers met aandelen, is het tegenwoordig huilen met de pet op. “Ik ben de laatste weken blij wanneer het vrijdag is, want in het weekend liggen de beurzen stil en kunnen de koersen niet verder dalen”, zegt Joly het met een boutade.
“De voorbije jaren had je het TINA-effect voor aandelen: there is no alternative (als je rendement op je centen wilde, moest je vooral naar aandelen kijken, red.). Maar dat alternatief is er vandaag wel, door de hogere rente: vastrentende producten als obligaties.” Obligaties zijn een soort leningen aan bedrijven of overheden, met een vaste vervaldatum en (meestal) een vast jaarlijks rendement.
Dat “alternatief” geldt dan wel enkel voor mensen die hun geld in nieuwe obligaties beleggen. “Bestaande obligaties zijn door de hogere rente natuurlijk minder waard geworden.” Wie nu nieuwe obligaties koopt, moet dat geld wel kunnen vastzetten tot aan het einde van de looptijd. Want als de rente verder doorstijgt en je verkoopt je obligaties voortijdig, verkoop je die met verlies.
“De huidige situatie is misschien nog het meest vervelend voor defensieve beleggers. Mensen met een gemengde portefeuille van aandelen en obligaties hadden vorig jaar nog een mooie winst, terwijl het dit jaar minder is. Maar wie enkel obligaties heeft, heeft die hausse van vorig jaar gemist maar voelt nu wel ook de dip.”
Overheid
Een hogere langetermijnrente is slecht nieuws in tijden van begrotingstekorten en een hoge overheidsschuld. Als de rente laag staat, is het goedkoop om geleend geld te financieren. De rente was in de voorbije jaren zelfs een tijdlang negatief, waardoor de overheid zelfs geld verdiende aan die leningen.
Nu is dat gekeerd en wordt het weer duurder voor de overheid om nieuwe leningen af te sluiten. “Veel van de al lopende leningen van de Belgische staat zijn gelukkig wel voor lange termijn vastgelegd aan de gunstige rentetarieven, waardoor dat pas veel later zal doorwegen”, zegt Joly. Maar over de hele lijn zal de rentelast van de overheid in het komende jaar sowieso stijgen. Dat is in de voorbije 10 jaar niet gebeurd. Een hogere rentelast weegt op toekomstige begrotingen, wat nieuwe uitgaven bemoeilijkt. Als je dan niet bespaart, loopt de overheidsschuld verder op. Bron: VRT NWS