De prijzen voor gas en elektriciteit gingen de voorbije maand door het dak.
De stijging van de prijzen op de groothandelsmarkt voor elektriciteit en aardgas kent maar geen einde.
De Europese gasprijs is in oktober zelfs even door de grens van 100 euro per megawattuur gebroken.
Op de stroommarkt is de nervositeit nog groter. Elektriciteit voor levering in november steeg naar 255 euro/MWh, een stijging met meer dan tien procent.
De krapte op de energiemarkt zorgt al weken voor recordprijzen.
Ook de prijs van stookolie (gasolie verwarming 50S) stijgt naar het hoogste peil in bijna drie jaar. De maximumprijs vanaf een bestelling van 2.000 liter stijgt met 2 cent naar 0,75 euro per liter, zo meldt de FOD Economie. Het is van 5 november 2018 geleden dat de prijs per liter nog eens de kaap van 0,75 euro overschreed. In april vorig jaar kostte een liter nog 0,32 euro.
De vraag naar ruwe olie, benzine en diesel is wereldwijd groot vanwege het economisch herstel, terwijl het aanbod beperkt is. De OPEC+, de groep van olieproducerende landen, kondigde aan niet meer olie te zullen produceren dan gepland, ondanks de druk door de tekorten.
De stijgende olieprijzen laten zich ook voelen aan pomp: de dieselprijs blijft records breken, terwijl de benzineprijs vorige week het hoogste niveau sinds 2014 bereikte. En ook de gasprijzen zitten op recordhoogtes in Europa.
Vooral de gezinnen worden getroffen door de stijging van de olieprijzen.
Op meerdere plaatsen in het land waren er betogingen tegen de hoge energieprijzen.
Zo betoogde PVDA tegen de stijgende energieprijzen: “De gewone mens maar betalen terwijl Electrabel de winsten blijft opstapelen”
In Antwerpen betoogde de PVDA en sympathisanten aan het Antwerpse hoofdkantoor van Engie Electrabel om te protesteren tegen de alsmaar stijgende energieprijzen. “Dankzij die hoge prijzen maakt het bedrijf 1,5 miljard euro éxtra winst, terwijl wij met z’n allen nog steeds 21% btw betalen op energie, het tarief voor champagne en kaviaar.”
De belangrijkste eis van de actievoerders was om het btw-tarief op energie terug te verlagen van 21 naar 6%. “En stuur de factuur naar Electrabel”, benadrukte Jos D’Haese, woordvoerder voor PVDA Antwerpen. “De energiefactuur van een gemiddeld gezin zal dit jaar 700 (!) euro duurder zijn dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van energieregulator CREG.”
Niet alleen onze energiefactuur stijgt, ook tankbeurt fors duurder: minister Van Peteghem pleit voor tijdelijke invoer van ‘omgekeerd cliquetsysteem’
“Pak nu Roxanne, ze kreeg van haar leverancier te horen dat haar factuur stijgt met 100 euro per maand, dat is 1.200 per jaar. En wat doen de verschillende overheden? Zo goed als niks. Iemand als Roxanne krijgt een compensatie van 80 euro. Niet per maand, maar per jaar, op een stijging van 1.200 euro. En dan zelfs nog niet nu, maar pas in 2022. Er is veel meer nodig. Een btw-verlaging bijvoorbeeld.”
PVDA protesteerde aan het Antwerpse hoofdkantoor van Engie Electrabel. Ze postten getuigenissen zoals die van Roxanne massaal in de brievenbus daar. “Terwijl de prijzen stijgen, blijven de lonen geblokkeerd”, hekelt D’Haese nog. “Dat is voor heel veel mensen onhoudbaar. 260.000 mensen tekenden de petitie voor een verlaging van de btw en voor zogenoemde linkse partijen als Vooruit en PS was die maatregelen een breekpunt om in de regering te treden. Waar zitten ze nu?”
De kritiek op de PS en Vooruit blijft groeien. Zij doen te weinig om de energieprijzen te verminderenn aldus PVDA.
Op hun site vind je petitie om de BTW naar 6% te krijgen.
Verlaag de btw op energie naar 6%!
Energie is een basisbehoefte. Zich verwarmen tijdens de winter is niet hetzelfde als kaviaar eten of champagne drinken.
Nochtans wordt het aan 21% belast, hetzelfde tarief als luxeproducten. De prijzen swingen de pan uit, maar de regering doet niets. Niemand mag in de kou zitten deze winter. Onderteken de petitie.Verlaag de BTW op energie – PVDA