De Amerikaanse centrale bank Federal Reserve verhoogt de rente voor de vierde keer op rij met 75 basispunten. De rentetarieven in de VS stijgen zo naar 3,75 tot 4 procent. Dat is het hoogste peil sinds 2008. Daarmee hoopt de Federal Reserve een rem te zetten op de inflatie.

De nieuwe renteverhoging van de Federal Reserve komt niet onverwacht. De renteverhogingen dienen om de torenhoge inflatie te milderen. Die bedroeg in september 8,2 procent in de Verenigde Staten, terwijl de centrale bank mikt op een inflatie van zowat 2 procent.

In een toelichting bij het rentebesluit gaf de Fed mee dat er vermoedelijk nog meer renteverhogingen nodig zullen zijn om de rente naar een niveau te brengen dat “voldoende beperkend is om de inflatie op termijn te laten terugkeren naar 2 procent”.

Fed-voorzitter Jerome Powell zegt dat de Federal Reserve er alles aan wil doen om de inflatie terug te dringen naar 2 procent. “Prijsstabiliteit is de verantwoordelijkheid van de Federal Reserve en het is het fundament van onze economie. Zonder prijsstabiliteit werkt de economie niet”, aldus Powell.  Hij zei in zijn speech na het rentebesluit dat de focus nu minder moet liggen op het tempo van de renteverhogingen, maar meer op het plafond waarop renteverhogingen niet langer nodig zijn. “En dat plafond kan wel eens hoger uitvallen dan verwacht, gezien de huidige economische gegevens”, waarschuwde de Fed-voorzitter, want ook de inflatie is nog steeds hoger dan verwacht.

Recessie vermijden

Jerome Powell gaat ervan uit dat er nog renteverhogingen zullen volgen om de inflatie in de Verenigde Staten te bestrijden, maar minder snel en minder groot om te vermijden dat de economie in een recessie wordt geduwd.

Beleggers vrezen dat de sterke renteverhogingen door de centrale banken een wereldwijde recessie zullen veroorzaken.

Hogere rentes kunnen de consumptie wat afremmen en zo de druk op de prijzen doen afnemen. De andere kant van de medaille is dat dat weegt op de economische groei. Het is dus zaak een goede balans te vinden.