De eerste van drie dagen stakingen bij lagekostenmaatschappij Ryanair is begonnen. Volgens de Franstalige vakbond CNE zou de maatschappij wel buitenlands personeel hebben ingezet om de staking te omzeilen. Nochtans dreigden piloten ook te staken als de directieleden dat zouden doen. 

De staking van het Belgisch cabinepersoneel van de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair is begonnen. De stewards en stewardessen leggen dit en volgend weekend het werk neer om te protesteren voor betere arbeidsomstandigheden. 

Didier Lebbe van de Franstalige vakbond CNE reageert alvast tevreden met de actie. Volgens hem nemen tussen de 150 en 200 mensen deel. Deze ochtend zouden een 60-tal heen-en-terugvluchten geschrapt zijn. Dat aantal kan in de loop van de dag evolueren. 

Niet alle vluchten zijn geannuleerd. Volgens Levve liet de directie cabinepersoneel vanuit andere Europese basissen overkomen naar Charleroi om de staking te omzeilen. De Ryanairpiloten hadden nochtans gewaarschuwd dat ze hiervoor zouden staken. “Indien de maatschappij probeert niet-Belgisch cabinepersoneel in te zetten voor vluchten vanuit Charleroi of Brussel, zullen de piloten samen met het cabinepersoneel staken”, zei de vakbonddelegatie gisteren.

De piloten hebben dezelfde eisen als de stewards en stewardessen, namelijk degelijke lonen, respect voor het minimumloon in België en respect voor de Belgische wetgeving. Ze hekelen ook de passiviteit van de Belgische en Europese autoriteiten rond de arbeidsomstandigheden.

Ryanair heeft in heel Europa cabinepersoneel. Het zijn alleen maar de stewards en stewardessen die in België gestationeerd zijn, die dit en volgend weekend staken. Vluchten vanop buitenlandse basissen zouden wel kunnen plaatsvinden. Op de website van de luchthaven van Charleroi kun je nagaan welke vluchten geschrapt zijn.

Lopend onderzoek

Ook afgelopen zomer legde het personeel van Ryanair het werk neer. Er loopt bovendien al een tijd onderzoek naar de arbeidsomstandigheden bij Ryanair, zegt Hans Elsen van de vakbond ACV Puls. “Sinds 2018 dienen we klacht in bij de sociale inspectie en de arbeidsrechtbank en is de arbeidsauditeur van Charleroi bezig met een onderzoek. We zijn vier jaar verder en dat onderzoek is nog altijd niet afgerond. Het is voor de werknemers moeilijk om te wachten. Ze komen niet rond.”

VRT