Volgens de Grote Peiling wil een grote meerderheid geen tweede uitgave van de Vivaldi-coalitie na 2024. De partij van premier De Croo zakt in dezelfde peiling tot 8,3%. Het toekennen van inreisvisa aan een Iraanse delegatie zorgde voor nieuwe hoogspanning in de regering na het ontslag van Sarah Schlitz (Ecolo). Om de meubels te redden, probeert De Croo angstvallig om nog twee grote hervormingen op de agenda te zetten: een fiscale hervorming en een pensioenhervorming. Beiden liggen echter bijzonder moeilijk. 

Minister van Financiƫn Vincent Van Peteghem (CD&V) trekt samen met De Croo de onderhandelingen voor een fiscale hervorming. CD&V wil na het debacle met Wouter Beke in de Vlaamse regering en de weinig elegante aftocht van voorzitter Coens op het nippertje toch iets binnenhalen. Het is echter niet duidelijk hoe de partij enthousiasme kan opwekken met een fiscale hervorming waarbij de BTW op heel wat producten zou stijgen terwijl het winkelkarretje al onbetaalbaar is. Zit Van Peteghem zo vast in het wereldje van managers dat hij een aanslag op onze koopkracht met 1,2 miljard euro BTW-verhogingen als een politieke trofee ziet? Het afschaffen van BTW op basisproducten zoals groenten, fruit en openbaar vervoer volstaat niet om die verhogingen elders te compenseren. Het voorstel om een deel van de financiering van de hervorming af te wentelen op de deelstaten lijkt eveneens erg moeilijk haalbaar. In het beste geval maakt enkel een fors afgeslankt voorstel kans om de schijn van een akkoord te wekken.

Rond de pensioenen wil de rechtervleugel van de regering (MR, Open Vld en CD&V) erg ver gaan, maar dat is quasi onmogelijk voor de PS die al onder druk staat van een toenemende steun voor de PVDA in de peilingen. Dat een grote meerderheid van de Belgische bevolking het niet ziet zitten om tot 67 jaar te werken, toont de gevoeligheid van het onderwerp. De PS wordt wellicht liefst niet teveel herinnerd aan het feit dat ze haar verzet tegen de verhoogde pensioenleeftijd opgaf bij de vorming van Vivaldi. Sociale onrust, zelfs indien het niet op de schaal van het Franse pensioenprotest is, kan de PS missen als kiespijn. 

De pandemie en het tijdelijk loslaten van het besparingsbeleid om een ergere economische neergang te voorkomen, creƫerden ruimte voor Vivaldi. Nu er een terugkeer is ingezet naar besparingen op alle niveaus, draait deze regering vierkant. Het grootste probleem voor de Belgische burgerij is dat alternatieven zoals een rechtse regering of een coalitie van PS en N-VA evenmin voldoende stemmen halen om stabiliteit te brengen. Maakt de onbestuurbaarheid van de afgelopen jaren straks een terugkeer?

Bron: socialisme.be