Afgelopen maand stegen de prijzen weer wat verder. De inflatie voor onze winkelmand steeg zo´n 18% ten opzichte van november 2021. We zien vooral de prijs voor grijze garnalen, aluminiumfolie en diepvriesfrieten omhoog schieten.

Op basis van de prijzen van zo´n 3 000 producten in de supermarkten van Albert Heijn, Carrefour, Colruyt, Cora, Delhaize, Aldi en Lidl, vergeleken wij de prijzen van deze maand november met de prijzen van een jaar geleden. Daaruit blijkt dat de prijzen in winkels gemiddeld 18,11% duurder zijn dan vorig jaar. Een gezin met 2 personen zou nu maandelijks gemiddeld € 488 uitgeven in de supermarkt. Dat is € 75 meer dan een jaar geleden en alweer € 11 meer dan vorige maand.

Sterkste stijger: grijze garnalen (+61%)

De producten die deze maand het meest zijn gestegen in prijs zijn: grijze garnalen (+61%), aluminiumfolie (+50%), diepvriesfrieten (+47%), spaghetti (+41%) en papierwaren (keukenrol, toiletpapier en papieren zakdoekjes) (+41%).

Zuivel nog steeds veel duurder

Momenteel zijn zuivelproducten 24% duurder dan een jaar geleden. Zo betaal je 37% meer voor jonge kaas, 33% meer voor boter, 32% meer voor halfvolle melk, 26% meer voor room en 21% meer voor yoghurt.

Kant-en-klaarmaaltijden en diepvriesproducten

Voor een kant-en-klaarmaaltijd zoals lasagne betaalden we gemiddeld 22% meer dan een jaar geleden. Ook de diepvriesproducten zijn duurder geworden. Je betaalt gemiddeld 21% meer dan een jaar geleden. Diepvriesfrieten en frikandellen werden 47% en 32% duurder. Een diepvriespizza kost gemiddeld 15% meer dan een jaar geleden. Een ijsje werd slechts 6% duurder.

Ook op de visafdeling zien we de prijzen stijgen (+19%). Zoals hierboven al genoemd, zijn vooral de grijze garnalen een stuk duurder geworden (+61%). Ook voor verse zalm betaal je nu 21% meer dan een jaar geleden.

Dierenvoeding werd ook een stuk duurder, je betaalt gemiddeld 19% meer dan een jaar geleden.

Vlees, groente en kruidenierswaren

Vlees, groente en kruidenierswaren werden gemiddeld 18% duurder. De sterkste prijsstijgingen voor vlees zien we nog steeds bij gevogelte (+29%). Voor groente is dat komkommer (+38%) en bloemkool (+23%). Wat betreft de kruidenierswaren zijn de grootste stijgers spaghetti (+41%), frituurolie (+37%), mosterd (+35%), tomatenpuree (+34%) en worstjes in blik/bokaal (+30%), bloem (+28%), koffiepads (+26%), eieren (+24%), rijst (+20%) en aardbeienconfituur (+19%).

Fijne vleeswaren en brood zijn gemiddeld 17% duurder dan een jaar geleden.

Fruit steeg het minst in prijs (+7%). Granny Smith appelen werden goedkoper (-5%). Citroenen en blauwe bessen werden slechts 1% duurder.

Schoonmaakmiddelen en hygiëneproducten

Voor schoonmaakmiddelen betaal je gemiddeld 16% meer dan een jaar geleden. Zo betaal je o.a. voor allesreiniger (+22%), wc-reiniger (+19%) en vloeibaar afwasmiddel (+17%).

Producten voor persoonlijke hygiëne en dranken (frisdranken of alcoholische dranken) werden gemiddeld 10% duurder.

Bron: Test Aankoop