Het ANTIPESTTEAM heeft voor de elfde keer de “Boterhammen met KAKtussen”-prijs toegekend.
Waar de meeste prijzen een initiatief willen belonen dat wezenlijk heeft bijgedragen voor het stoppen van pesterijen wordt deze prijs gegeven aan een persoon of een groepering die, volgens het Antipestteam, te weinig heeft bijgedragen om pesterijen te voorkomen. Deze prijs is jaarlijks en hij wordt normaliter op 1 september toegekend, maar door de coronadrukte werd de prijs dit jaar op 1 oktober vastgelegd. Met dit initiatief wil het APT personen of instellingen, zoals scholen of bedrijven, aansporen tot het effectief beteugelen of doen verdwijnen van pestgedrag.
Voor dit jaar waren er twee genomineerden:

 • Minister van Justitie Van Quickenborne, werd genomineerd omdat de wetgeving rond pesten te theoretisch is en in de praktijk te weinig concrete resultaten oplevert. De jury was van mening dat hij te weinig inspanningen levert om pesterijen te voorkomen en omdat de pestwetgeving ernstig te wensen over laat. Slechts 1% van de pesters wordt via de rechtbank daadwerkelijk bestraft. In de wetgeving heeft men het wel steeds over preventie, overleg, bemiddeling en oplossingen zoeken, maar in de praktijk komt daar niet veel van terecht.
  Vooral de gewone burgers worden gepest omdat Van Quickenborne er niet in slaagt Justitie behoorlijk te hervormen zodat er in België geen enkele garantie is op een vlug en eerlijk proces. De huidige desorganisatie heeft het systeem nog problematischer gemaakt zodat een gewone burger nog moeilijker zijn rechten kan verdedigen via de rechtbank. Daarbij is de werking van Justitie, volgens het APT, nog altijd een “corrupte knoeiboel” en klassenjustitie. Rechtszaken die je op 15 dagen kunt oplossen duren soms 15 jaar of langer, of laat men bewust verjaren.
 • Ex-minister Beke, die door zijn slappe beleid er niet in geslaagd is om de nodige oplossingen te vinden voor de gehandicaptenwoningen of de kindercrèches, waardoor honderdduizenden zorgzoekenden in de kou blijven staan.
  De laureaat van 2022 werd dit jaar minister Van Quickenborn. Hij ontvangt dan ook elfde “Boterhammen met KAKtussen”-prijs.
  Laureaten van de “Boterhammen met KAKtussen”-prijs, in het jaar:
  2012 – Minister van Onderwijs Pascal Smet
  2013 – Mieke Van Hecke, toen nog directeur-generaal van het VSKO
  2014 – Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO!, Gemeenschapsonderwijs
  2015 – Minister van Justitie Koen Geens
  2016 – Minister van Justitie Koen Geens
  2017 – Minister van Justitie Koen Geens
  2018 – Minister van Justitie Koen Geens
  2019 – Dries Van Langenhove
  2020 – Minister van Justitie Koen Geens
  2021 – Studentenclub Reuzegom
  2022 — Minister van Justitie Van Quickenborne
  Minister van Justitie Van Quickenborne kan zijn prijs, die bestaat uit wat boterhammen met choco en een pot cactussen, opvragen via de site waarna die aan hem bezorgd wordt.