Hoe zit de wereld in elkaar? Wel, zo zit de wereld in elkaar. We willen dat allemaal wel graag weten. En liefst vanuit een betrouwbare bron. Vaclav Smil biedt alvast een broodnodige ‘reality check’: want vooraleer problemen aan te pakken heb je eerst een grondige feitenkennis nodig. Zijn nieuwste boek ‘Zo zit de wereld in elkaar is zo’n check-up.

Door het voortdurend dreigen met angstaanjagende gevolgen van een klimaatverandering, lijken haastige veranderingen in onze manier van leven en in productiemethoden noodzakelijk. Maar hoe realistisch is dat? Zijn die aanpassingen haalbaar?

De Canadese wetenschapper Smil voedt op 310 bladzijden het gezond verstand en kleeft daar 90 bladzijden bronnen en verwijzingen tegen aan. Zo zit de wereld in elkaar bekampt het doemdenken en het catastrofisme van het Belgische en internationale persvolk en hun groene souffleurs, schrijft onze medewerker Frans Crols in zijn recensie elders op Doorbraak. Het is oud zeer.
‘Te veel journalisten doen vandaag universitaire pretstudies en weinigen wroeten zich nadien in een niche voor wetenschappelijke kennis. Gevolg: perslui zijn de speelbal van kwesties die zij dwepend verwoorden maar waarover zij onkundig zijn.’

Alleen al daarom is dit boek een ‘moet lees’- boek.

Alleen al daarom is dit boek een ‘moet lees’- boek.

Eye opener

De Canadese emeritus publiceerde ruim veertig boeken over milieu, energie, technische innovatie en openbaar bestuur. “Zo zit de wereld in elkaar” ontleedt dé ideologie – wij zijn onherroepelijk verdoemd – van de groenen en hun media-papegaaien.

Balancerend op de grens tussen wetenschappelijk objectiviteit en politiek engagement, verdiept Vaclav Smil zich in zeven fundamentele onderwerpen die ons voortbestaan en onze welvaart bepalen. Op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten beantwoordt Smil de meest cruciale vraag van onze tijd: zijn we onherroepelijk gedoemd of ligt er een mooiere toekomst in het verschiet?

Wie door Smils kwantitatieve lens naar de wereld kijkt, komt tot nieuwe inzichten waardoor de blik op ons verleden, heden en onze toekomst blijvend verandert.