Meer nettoloon voor werknemers met bescheiden loon
De regering-De Wever legt de nadruk op meer loon voor werknemers die onder het mediaanloon verdienen. Het moet zorgen voor meer koopkracht voor gezinnen met een lager inkomen. De bedoeling is dat het verschil tussen werken en niet werken altijd meer dan 500 euro netto per maand bedraagt.
Investeringen in veiligheid en defensie
De regering-De Wever is van plan om meer geld te steken in het Belgische leger. Het STAR-plan van de regering-De Croo blijft behouden, maar er wordt ook een nieuw Defensiefonds opgericht. Dat zal gefinancierd worden door activa van de overheid te verkopen. Een eerste som geld wordt verwacht tegen het einde van dit jaar.
Daarnaast komen er extra middelen voor de veiligheidsdiensten “zodat zij hun essentiële diensten kunnen vervullen”.
Verlofstelsels voor de zorg van het kind worden ‘familiekrediet’
De nieuwe federale regering is van plan om de verschillende verlofstelsels te harmoniseren die bestaan om voor een kind te zorgen. Dat wordt dan een zogenaamd ‘familiekrediet’.
Er worden ook een aantal voorwaarden aangepast. Zo zullen grootouders verlof kunnen opnemen en worden beide ouders gestimuleerd om verlof op te nemen.
Minder geld naar parlementairen en naar partijen
Het geld dat partijen van de overheid krijgen voor hun werking zal vijf jaar lang niet aangepast worden aan de index.
De vertrekvergoedingen voor parlementsleden zullen worden aangepast zodat ze het systeem van werknemers volgen. De maximale duur ervan zal worden gehalveerd naar maximaal 52 weken.
Parlementairen die langdurig ziek waren, zullen een beperking van de uitkering kennen. Dat wordt gedaan door de kostenvergoeding niet meer uit te betalen.
Een andere besparing op de uitgaven voor parlementsleden: wie lid is het van het parlementair bureau of voorzitter is van een parlementaire commissie zal pas een extra verloning krijgen als die ook daadwerkelijk aanwezig is.
Kieswet wordt aangepast
Belgen in het buitenland zullen ook bij de volgende regionale verkiezingen kunnen stemmen. Tot nu toe kon dat enkel bij de federale verkiezingen. De lijststem zal ook afgeschaft worden, dus enkel voorkeursstemmen zullen meetellen.
Beperking van werkloosheid in de tijd: zo zal het werken
Wanneer iemand werkloos wordt, zal die persoon in de eerste periode ene hogere financiële tegemoetkoming krijgen dan vandaag het geval is. Echter, naarmate de tijd verstrijkt, neemt die vergoeding sneller af.
Hoe lang werklozen beroep kunnen doen op een uitkering hangt af van hoe lang ze gewerkt hebben. Wie één jaar gewerkt heeft in de afgelopen drie jaar, krijgt maximaal één jaar lang een uitkering. Elke vier maanden werken geeft recht op één extra maand werkloosheidsuitkering. Na vijf jaar werken komt dat neer op de maximale periode van twee jaar uitkering.
Voor 55-plussers bestaat er een uitzondering, als zij een loopbaan van minimum 30 jaar achter de rug hebben waarin ze minstens 156 dagen per jaar hebben gewerkt. Tegen 2030 wordt de lat verhoogd naar minimum 35 jaar loopbaan. De 55-plussers moeten wel beschikbaar blijven om een job aan te nemen.
Senaat wordt afgeschaft tegen 2029
Het is de bedoeling dat alle nodige grondwetsartikelen ook daadwerkelijk tegen dan gestemd zijn. “We tonen op deze manier duidelijk aan elke burger dat hij niet de enige is die met de begrotingsuitdaging wordt geconfronteerd”, staat er te lezen.
Communautaire aanpak van mobiliteit
Het mobiliteitsbeleid van de federale regering zal meer gericht zijn op vraag. Zo moeten de spoor- en wegverbindingen beter op elkaar worden afgestemd.
Er zouden ook extra regionale investeringen kunnen worden gedaan in de spoorwegen.
Er zal onderzocht worden of gewesten de bevoegdheid kunnen krijgen om zelf verkeersboeten te kunnen innen. Ze moeten in ieder geval op een transparante, efficiënte en correcte manier worden geïnd en doorgestuurd.
Regionale feestdagen kunnen officiële feestdagen worden
Een vrije dag op 11 juli voor iedereen? Dat zal binnenkort kunnen, want gewesten kunnen aanvragen dat hun regionale feestdag ook een officiële feestdag wordt. Daarvoor wordt de federale wetgeving aangepast. Het moet wel gebeuren “zonder de concurrentiekracht te beïnvloeden.”
Plafonnering van sociale uitkeringen
De sociale uitkeringen worden gekoppeld aan inkomen en statuut, valt te lezen in het regeerakkoord. “Wij beperken ze in termen van totaal bedrag per huishouden, in verhouding tot het inkomen van degene die in dezelfde situatie werken voor een minimumloon.”
Er zal een centraal register komen waarin alle sociale uitkeringen worden verzameld. Die worden dan gebruikt om het steunbedrag te berekenen. Het register moet worden ingevuld door alle autoriteiten die steun en uitkeringen toekennen. Die autoriteiten kunnen het registeren dan ook raadplegen.
Geen indexering van leeflonen en uitkeringen “tenzij bij hoge inflatie”
Er komt geen indexering van leeflonen en van de werkloosheidsuitkeringen gedurende vijf jaar. Dat leest onze redactie in het regeerakkoord van Bart De Wever (N-VA). Er is wel uitzondering voor wanneer er “hoge inflatie” zou zijn.
Kabinet van de premier bereidt staatshervorming voor
Het kabinet van eerste minister Bart De Wever (N-VA) krijgt een cel medewerkers om een staatshervorming voor te bereiden tegen 2029. De Wever zal op zoek gaan naar een tweederdemeerderheid in het parlement om dit te verwezenlijken.
Bron: HLN