In Frankrijk vormt Nestlé het middelpunt van een schandaal rond bronwater. Uit onderzoek van Radio France en Le Monde blijkt dat het dure flessenwater van merken als Perrier en Contrex niet bijster veel verschilde van gewoon kraantjeswater. Op zich niet gevaarlijk, wel hoogst misleidend. “Uiteraard zijn mensen bedot.”

arenlang heeft Nestlé het water van merken als Hépar, Contrex en Vittel onterecht in de markt gezet als puur mineraalwater. Dat blijkt uit onderzoek van de krant Le Monde en Radio France. 

Het onderzoek leidt in Frankrijk tot opschudding, want de term mineraalwater mag niet zomaar voor eender welke soort water gebruikt worden. “De definitie daarvoor is vastgelegd door de Europese Unie”, vertelt waterwetenschapper Marjolein Vanoppen (UGent) in “De wereld vandaag” op Radio 1.

“Je mag iets pas mineraalwater noemen als het opgepompt wordt vanuit de bron en rechtstreeks gebotteld wordt, zonder latere behandeling. Hier is dat wel gebeurd, via actieve koolstoffilters en UV-desinfectie.”

Processen waar op zich niks mis mee is, vertelt ze. “Er is inderdaad niks gevaarlijks aan, en zolang het water uit dezelfde bron komt, zal het de smaak ook niet gigantisch beïnvloeden.”

Maar het is wel bedrieglijk. In een reactie aan het Franse persagentschap AFP verdedigt Nestlé Waters zich door erop te wijzen dat de “veranderingen in het milieu rond de bronnen de stabiliteit van de essentiële kenmerken in het gedrang kunnen brengen”.

Het bedrijf benadrukt zelfs dat de extra behandelingen er altijd op gericht waren om de voedselveiligheid te garanderen, maar dat het “ertoe geleid heeft dat het bedrijf de naleving van de regelgeving uit het oog heeft verloren”. 

Dan maar energiedrankjes

Wanneer Nestlé de illegale filtermethodes heeft stopgezet, is onduidelijk. Wat wel vast staat, is dat ze er in 2021 de Franse overheid van op de hoogte bracht. Sindsdien zou er van de filteringen geen sprake meer zijn.

Voor merken als Contrex of Hépar leidde de opschorting van een aantal bronnen toen tot een dalende productie, voor Perrier vond het bedrijf alsnog een oplossing. De productie van verschillende bronnen in de regio Gard verschoof toen van mineraalwater naar energiedrankjes en gearomatiseerd water – dat was volgens de wetgeving wél toegestaan.

De praktijken verbazen Vanoppen niet echt, zegt ze. “Grote multinationals zoals Nestlé hebben wel een naam om het niet al te nauw te nemen met de regels, dus ik kan niet zeggen dat ik er echt van geschrokken ben.”

“Het is een kwestie van naamgeving: uiteraard zijn mensen bedot en hebben ze meer betaald voor iets waar ze een andere kwaliteit mogen verwachten. Of het ook bij ons kan voorkomen? Ik verwacht het niet, maar who knows.”

Bron: vrt.nws