Het bus- en tramverkeer van De Lijn zal woensdag in heel Vlaanderen verstoord zijn. Dat zegt de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij vrijdag. Het gemeenschappelijk vakbondsfront houdt dan een actiedag uit ongerustheid over een nieuwe werkplanning.

De bussen en trams zullen zoals bij elke actie rijden op basis van een alternatieve dienstregeling. Die zal vanaf maandagavond beschikbaar zijn in de routeplanner van De Lijn. De maatschappij “verontschuldigt zich voor de hinder en het ongemak die de vakbondsactie met zich zal meebrengen”, zegt ze in een persbericht. 

De vakbonden bij De Lijn hadden eerder een stakingsaanzegging ingediend voor 12 maart. Zij spraken van een inkrimping van het aantal diensten in verschillende regio’s in Vlaanderen. De bonden vrezen dat chauffeurs vaker gesplitste diensten zullen moeten rijden, avonddiensten zullen moeten verzekeren en op zaterdag zullen moeten werken. Het sociaal overleg gaat voort.

De bonden onderstrepen ook dat het beroep van chauffeur al jaren een knelpuntberoep is, zowel bij De Lijn als bij de onderaannemers. Volgens hen zullen de voorgestelde dienstregelingen daar geen beterschap in brengen. “Er is al een uitstroom van vooral jongere chauffeurs of chauffeurs die het werk slechts enkele jaren volhouden.”

Het gemeenschappelijk vakbondsfront bij openbaarvervoermaatschappij De Lijn heeft een stakingsaanzegging ingediend voor 12 maart.

In een persbericht zeggen de vakbonden dat het gaat om een reactie op de inkrimping van het aantal diensten in verschillende regio’s in Vlaanderen, “wat een directe impact heeft op de werkgelegenheid”. Verder hekelen de vakbonden wijzigingen in het dienstrooster en dat er veel kilometers naar privé-exploitanten worden overgeheveld.

De vakbonden wijzen erop dat de veranderingen binnen de laatste fase van het plan voor basisbereikbaarheid, een “aanzienlijke impact op de chauffeurs” hebben. Die chauffeurs werken vaak “volgens een vast dienstrooster dat evolueert van laat naar vroeg”. “Door het gebrek aan vroege diensten wordt het handhaven van een dergelijk rooster steeds moeilijker. Chauffeurs zullen vaker gesplitste diensten moeten rijden, avonddiensten moeten verzekeren en op zaterdag moeten werken”, aldus de vakbonden.

De socialistische vakbond ACOD, de christelijke ACV en de liberale ACLVB stellen ook dat die onregelmatige werktijden een grote invloed hebben op het sociale en familiale leven van de chauffeurs. Volgens hen is dat een “aspect dat door beleidsmakers vaak over het hoofd wordt gezien”.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront hekelt dat door de “combinatie van politiek gehakketak en slecht management” de dienstverlening niet vlot verloopt en er regelmatig ritten en diensten wegvallen. Omdat de oefening budgetneutraal moet gebeuren, werd De Lijn verplicht “een onmogelijke reorganisatie” uit te rollen. “Ook deze wijziging houdt een verdere afbouw van ritten in wegens budgettaire reden.”

De bonden onderstrepen nog dat het beroep van chauffeur al jaren een knelpuntberoep is, zowel bij De Lijn als bij de onderaannemers. Volgens hen zullen de voorgestelde dienstregelingen daar geen beterschap in brengen. “Er is al een uitstroom van vooral jongere chauffeurs of chauffeurs die het werk slechts enkele jaren volhouden.”

Bij het spoor loopt momenteel al een staking, tot zondagavond. Die syndicale actie is een initiatief van OVS en ASTB, twee kleinere spoorbonden. Zij protesteren tegen plannen van de federale regering, zoals een verhoging van de pensioenleeftijd, meer flexibiliteit voor de spoorwerknemers, besparingen en een hervorming van HR Rail, de juridische werkgever van het spoorpersoneel.   Net als woensdag zal donderdag ongeveer de helft van de IC-treinen rijden, en ongeveer 40 procent van de L- en S-treinen. Dat bleek eerder vandaag al uit een overzicht van de stakingshinder van spoorwegmaatschappij NMBS. 

Bron: Nieuwsblad