Het ANTIPESTTEAM heeft voor de twaalfde  keer de “Boterhammen met KAKtussen”-prijs toegekend.


Waar de meeste prijzen een initiatief willen belonen dat wezenlijk heeft bijgedragen voor het stoppen van pesterijen wordt deze prijs gegeven aan een persoon of een groepering die, volgens het Antipestteam, te weinig heeft bijgedragen om pesterijen te voorkomen. Deze prijs is jaarlijks en hij wordt normaliter op 1 september toegekend. Met dit initiatief wil het APT personen of instellingen, zoals scholen of bedrijven, aansporen tot het effectief beteugelen of doen verdwijnen van pestgedrag.


Voor dit jaar waren er drie genomineerden:

  • Minister van Justitie Van Quickenborne, werd genomineerd omdat de wetgeving rond pesten te theoretisch is en in de praktijk te weinig concrete resultaten oplevert. De jury was van mening dat hij te weinig inspanningen levert om pesterijen te voorkomen en omdat de pestwetgeving ernstig te wensen over laat. Slechts 1% van de pesters wordt via de rechtbank daadwerkelijk bestraft. In de wetgeving heeft men het wel steeds over preventie, overleg, bemiddeling en oplossingen zoeken, maar in de praktijk komt daar niet veel van terecht.
    Vooral de gewone burgers worden gepest omdat Van Quickenborne er niet in slaagt Justitie behoorlijk te hervormen zodat er in België geen enkele garantie is op een vlug en eerlijk proces. De huidige desorganisatie heeft het systeem nog problematischer gemaakt zodat een gewone burger nog moeilijker zijn rechten kan verdedigen via de rechtbank. Daarbij is de werking van Justitie, volgens het APT, nog altijd een “corrupte knoeiboel” en klassenjustitie. Rechtszaken die je op 15 dagen kunt oplossen duren soms 15 jaar of langer, of laat men bewust verjaren.

Zijn laatste fratsen met “Watergate” getuigen hoe de Quick, minister pipi,  over de bevolking denkt, hij heeft geen respect voor de politie, en hij loopt, volgens onze informatie,  geregeld zat rond.

  • Daarnaast werden we terug herinnerd aan de misbruiken in de katholieke kerk en aan het proces van de Reuzengommers maar die feiten vielen in het niets in vergelijking met de fratsen en lome werking van Justitie in het algemeen.

Kom op voor de doelwitten van Schild en Vrienden. Teken deze petitie | Hand in hand (handinhandtegenracisme.be)

De laureaat van 2023 werd dit jaar dan ook opnieuw minister Van Quickenborne. Hij ontvangt daarom de twaalfde “Boterhammen met KAKtussen”-prijs.

Vorige laureaten van de “Boterhammen met KAKtussen”-prijs, in het jaar:
2012 – Minister van Onderwijs Pascal Smet
2013 – Mieke Van Hecke, toen nog directeur-generaal van het VSKO
2014 – Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO!, Gemeenschapsonderwijs
2015 – Minister van Justitie Koen Geens
2016 – Minister van Justitie Koen Geens
2017 – Minister van Justitie Koen Geens
2018 – Minister van Justitie Koen Geens
2019 – Dries Van Langenhove
2020 – Minister van Justitie Koen Geens
2021 – Studentenclub Reuzegom
2022 — Minister van Justitie Van Quickenborne 2023 — Minister van Justitie Van Quickenborne
Minister van Justitie Van Quickenborne kan zijn prijs, die bestaat uit wat boterhammen met choco en een pot cactussen, opvragen via de site waarna die aan hem bezorgd wordt.