Na enkele maanden van daling, is de Belgische inflatie in juli gestabiliseerd op 4,14 procent. Het verschil met het inflatiecijfer van juni (4,15 procent) is minimaal,  blijkt vrijdag uit cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau.

In oktober vorig jaar piekte de inflatie nog op 12,27 procent. Sindsdien vindt een duidelijk dalende trend plaats, met enkel in maart nog een beperkte stijging van de levensduurte.

Deze maand werden de belangrijkste prijsstijgingen opgetekend voor elektriciteit, aardgas, groenten, brandverzekeringen en vis en zeevruchten. In deze vakantiemaand werden ook vliegtuigtickets, hotelkamers, pakketreizen in België en de restaurants en cafés duurder. Alcoholische dranken en vloeibare brandstoffen daalden dan weer in prijs.

Op jaarbasis blijft wel sprake van een forse stijging van de voedingsprijzen. De inflatie voor voeding (inclusief alcoholische dranken) komt in juli nog altijd uit op 13,23 procent (14,43 procent in juni). Op het vlak van energie is er een negatieve inflatie van -24,11 procent, (-25,82 procent vorige maand). De terugval van de inflatie de afgelopen maanden kan dan ook vooral worden toegeschreven aan de daling van de energieprijzen.

De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, bedroeg in juli 7,88 procent, tegenover 8,14 procent in juni.  Bron: Knack