Julie en Tara droomden ervan om les te geven in het lager onderwijs. Na een loopbaan in de privé, klopten ze aan bij VDAB om zich om te scholen. Julie: “Als juriste kon ik maar een stukje van mezelf tonen. Nu kan ik alles van mezelf kwijt in m’n werk.” Ook zin om voor de klas te gaan staan? We helpen je!

Als je werkloos bent en aan de nodige voorwaarden voldoet, kan je je via VDAB gratis omscholen tot leerkracht. Bovendien behoud je tijdens je studie je werkloosheidsuitkering. 

Je kan kiezen tussen deze studies: 

Julie en Tara vonden allebei al de weg naar VDAB, en getuigen vol passie en vuur.

Julie: ‘Toegangsticket tot de meest waardevolle job ter wereld’

“Ik was juriste personeelszaken bij een grote Belgische bedrijfsgroep. Ik zat in een fijn team, had een uitdagende job en voelde me geapprecieerd, maar ik had het gevoel dat ik mijn uren aan het verslijten was achter een computerscherm. Bovendien wou ik in mijn job graag iets betekenen voor anderen. 

Dus besliste ik om me om te scholen tot leerkracht lager onderwijs. Je verdient misschien niet het grote geld, maar er is volgens mij geen enkel ander beroep waarin je zoveel impact hebt op iemands leven. Verder vind ik de leergierigheid en het enthousiasme van lagereschoolkinderen enorm aanstekelijk.

VDAB gaf me het mooiste cadeau dat ik kon krijgen: tijd. Tijd om opnieuw te mogen beginnen en een ander carrièrepad in te slaan. En dat helemaal gratis en zonder dat ik mijn werkloosheidsuitkering verloor. Bovendien kreeg ik een hoogst persoonlijke cheerleader toegewezen. De gangbare term is VDAB-bemiddelaar geloof ik. <lacht>

In december studeer ik af. Ik kan niet wachten tot het zover is!”

Tara: ‘Ik werk heel graag met kinderen en heb geen ‘zittend gat’’

“Ik heb handelsingenieur gestudeerd, maar na mijn eerste drie bachelorjaren begon ik te twijfelen of ik de juiste keuze had gemaakt. Ik werk namelijk heel graag met kinderen en ik heb geen ‘zittend gat’. Maar, ik was al zover geraakt, dus besloot ik mijn studies af te maken.

Daarna begon ik te werken in de financiële sector. Zonder het te beseffen, was ik ineens tien jaar verder en voelde ik me steeds minder op mijn plaats in de financiële wereld. Onder het motto ‘nu of nooit’ nam ik de drastische beslissing om mijn job op te zeggen en mijn droom om leerkracht te worden na te jagen. 

Ik koos bewust voor de opleiding leerkracht lager onderwijs en niet middelbaar onderwijs, omdat ik graag een volledig schooljaar met een en dezelfde klas werk. Zo kan ik een hechtere band met hen creëren.

In het begin van mijn opleiding stond ik met knikkende knieën voor de klas. Vragen als ‘Doe ik het wel goed?’, ‘Hebben de kinderen mij graag?’ en ‘Begrijpen ze wat ik hen probeer uit te leggen?’ flitsten door mijn hoofd. 

Dankzij mijn stages deed ik veel ervaring op. Nu sta ik met bagage voor de klas en ben ik niet meer zenuwachtig. Als de lessen anders verlopen dan ik in gedachten had, weet ik hoe ik hierop moet reageren. En jonge kinderen zijn sowieso een dankbaar en enthousiast publiek.

Ik ben afgestudeerd in juni, maar wacht nog even met solliciteren omdat ik in zwangerschapsverlof ben. Mijn medestudenten die actief gesolliciteerd hebben, hebben allemaal al een job. En de meesten staan een volledig schooljaar voltijds voor de klas!”
 

Vier tips

Beide dames hebben nog enkele tips voor wie overweegt om de stap te zetten. 

  • Durf risico’s te nemen: durf de dingen waar je vroeger voor ging los te laten en vertrouw erop dat er iets komt dat nog meer in de lijn ligt met wie je nu bent. Als student en stagiair begin je weer onderaan de ladder en dit is even slikken. Opnieuw beginnen vraagt veel van je ego, maar het loont de moeite. 
  • Besef dat het overal iets is: in de media vind je veel negatieve berichten over het onderwijs. Negeer ze. Iedereen die al heeft gewerkt, weet dat het niet overal rozengeur en maneschijn is. In het onderwijs is dit net zo. Dit maakt het beroep niet minder mooi.
  • Doe het enkel als je er 100% achter staat: de opleiding vraagt een enorme inspanning van jou en je omgeving. Daarom is het belangrijk dat je er volledig achter staat. Zonder doorzettingsvermogen en onvoorwaardelijke steun, lukt het niet. Wat ook helpt, is een goed gevulde diepvries met spaghettisaus, soep, lasagne en pannenkoekenbeslag.
  • Deel ervaringen en geniet: deel lesvoorbereidingen en ervaringen met je medestudenten en vergeet tijdens de opleiding vooral niet te genieten van het lesgeven. Veel succes!Meer info over studeren via VDAB: vdab.be/diplomaviavdab.