De kosten voor een verblijf in een woonzorgcentrum blijven maar stijgen en dat is ook problematisch voor de kinderen, want in 90 procent van de Vlaamse gemeenten geldt een onderhoudsplicht. Dat wil zeggen dat kinderen moeten meebetalen voor de kosten van het woonzorgcentrum waar hun ouders verblijven, als die dat zelf niet kunnen betalen. Voor Guido* en zijn vrouw betekent dat een extra kost van 900 euro per maand. Hij deed in het voorjaar zijn verhaal aan Radio2: “Van mijn vrouw haar pensioen van 1.400 euro moet ze er 900 afstaan”.
fgelopen zomer is de vrouw van Guido met pensioen gegaan, maar ze keken niet echt uit naar die periode. “Mijn vrouw kan rekenen op een pensioen van 1.400 euro per maand. Door de onderhoudsplicht zal ze daarvan 900 euro moeten afgeven. Gelukkig blijf ik nog even aan het werk, anders zouden we het financieel niet trekken.”
Onderhoudsplicht?
Wanneer je ouders in een woonzorgcentrum verblijven en ze de factuur niet kunnen betalen, dan kunnen ze financiële hulp krijgen van het OCMW. Dat OCMW kan op zijn beurt die tussenkomt in de verblijfskosten terugvorderen van de kinderen, en in een uiterst zeldzame situatie van de kleinkinderen. In veel gemeenten kan het OCMW die kinderen verplichten om te betalen voor de kosten van hun ouders.
De onderhoudsplicht geldt niet in alle Vlaamse gemeenten. Uit een rondvraag van “Terzake” blijkt dat in slechts 28 gemeenten die onderhoudsplicht niet bestaat. In alle andere gemeenten ben je als kind verplicht om mee te betalen.
Kostprijs nog eens gestegen
De schoonouders van Guido zitten samen in een woonzorgcentrum in West-Vlaanderen. “Oma is 85 jaar en dement, opa is intussen 89 jaar en zit in een rolstoel. Ze delen een kamer in een woonzorgcentrum van het OCMW.” Kostprijs: bijna 4.000 euro.
Dat kunnen ze, ondanks hun pensioen en de verhuur van hun woning, niet betalen. “Ze trekken samen 2.000 euro pensioen, de overheid past 800 euro bij en ze hebben 550 euro huurinkomsten. Dus gebruikten ze tot voor kort elke maand 650 euro spaargeld om de rekening te kunnen betalen.”
Mijn schoonouders hebben heel hun leven hard gewerkt, het kan toch niet dat ze geen rusthuis kunnen betalen?
En toen kwam het nieuws dat de prijs per persoon vanaf februari 2023 met 125 euro zou stijgen. “Dat betekent sindsdien een maandelijkse opleg van 900 euro. Het spaargeld is er intussen volledig door”, zucht Guido. En dus moeten hij en zijn vrouw nu verplicht meebetalen. Want in de gemeente waar de ouders wonen, geldt de onderhoudsplicht.
Huis verkopen?
Voorlopig lukt het voor Guido en zijn vrouw nog om de 900 euro per maand te betalen. “Maar deze zomer gaat mijn echtgenote met pensioen en valt ze terug op een uitkering van 1.400 euro per maand. Dan wordt die 900 euro wel heel zwaar.”
Dus zoeken ze naar een oplossing. Ze zouden de ouderlijke woning kunnen verkopen. “Maar omdat oma dement is, zal dit via de rechtbank moeten passeren. Dat duurt allemaal veel te lang.” Daarnaast zou de verkoop van de woning er ook voor zorgen dat ze geen recht meer hebben op bepaalde premies.
We hadden ze graag weer in huis genomen maar dat kunnen we niet aan. We zijn niet opgeleid om ze de juiste behandeling te geven
Een andere optie die ze hebben overwogen is om zijn schoonouders weer in huis te nemen. “Maar oma is dement en opa niet meer mobiel. We kunnen ze niet zelf in bed leggen of hun luiers verversen. Dat is gewoon geen optie.” Dus enige optie die overblijft, is het rusthuis, en dus betalen.
Heel hun leven hard gewerkt
Guido stelt zich vragen bij de kostprijs van een woonzorgcentrum dat wordt uitgebaat door het OCMW. “Het personeel werkt ongelooflijk hard. Maar de bewoners worden om 18 uur in bed gelegd en dan zijn er voor de hele nacht nog maar twee zorgkundigen op de afdeling. “
Hij vindt het ook onbegrijpelijk dat mensen hun hele leven lang hard werken, en dan nog niet genoeg pensioen krijgen om een kamer in een woonzorgcentrum te kunnen betalen. “Het rusthuis zou gratis moeten zijn voor wie heel zijn leven hard gewerkt heeft. Je pensioen zou moeten volstaan en wat je tekort komt, moet de staat dan maar betalen.”
*Guido is een schuilnaam. Hij wil alleen anoniem getuigen omdat zijn schoonouders diepbeschaamd zouden zijn dat hun kinderen moeten mee betalen voor hun kosten in het woonzorgcentrum. Zijn gegevens zijn bekend bij de redactie.
Bron: VRTNWS.be