Cryptomunten als bitcoin en etherium blijven op en neer gaan in waarde.

“Kenners”, of zijn het “oplichters” spiegelen u voor dat de munten naar de hemel groeien, naar 10.000, 20.000, 50.000, 100.000 dollar, zelfs tot 1.000.000 dollar

Volgens sceptici lijkt zich een herhaling van drie jaar terug voor te doen. Toen spatte de crypto-bubbel hard uiteen en verloren de munten snel aan waarde. Uiteindelijk zullen de cryptomunten verboden worden en waardeloos eindigen.

Je kunt deze cryptomanie ook vergelijken met de tulpenmanie van 1637.
De tulpenmanie was een hausse in de tulpenhandel in Holland die rond 1634 opkwam en waaraan begin februari 1637 een abrupt einde kwam. Het verschijnsel wordt ook tulpengekte en bollenrazernij genoemd.
In de Nederlandse Gouden Eeuw bereikten de prijzen van de nieuw geïntroduceerde tulpenbollen extreme hoogten.
In januari 1637 werden tulpenbollen verkocht voor meer dan tien keer het jaarsalaris van een ervaren vakman, en waren ze ongeveer evenveel waard als een Amsterdams herenhuis aan de grachten.
Ook werd er gespeculeerd in opties op tulpen, die op dat moment nog in de grond zaten. De tulpenmanie wordt door economen gezien als de eerste uitgebreid beschreven bubbel (speculatiegolf) in de wereldgeschiedenis.

De term tulpenmanie wordt vaak gebruikt als metafoor voor een grote economische bubbel die nu ook wel eens een zeepbel of windhandel genoemd wordt. Je koopt uiteindelijk “gebakken lucht”.
Niet kopen dus.

Meer info over windhandel op:

http://www.fransmensonides.nl/tulp/ en
Ernst Heinrich Krelage, Bloemenspeculatie in Nederland · dbnl