Op woensdag 21 juni zal de zon het langst aan de hemel staan. Voor beroepschauffeurs is het het echter elke dag de langste dag. De European Transport Workers’ Federation (ETF) grijpt deze dag aan om de aandacht te vestigen op vermoeidheid bij beroepschauffeurs. BTB-ABVV steunt deze actie door de werkgeversfederaties, opdrachtgevers en hun bedrijven uit de sector een bezoek te brengen om hen op deze problematiek te wijzen. BTB-ABVV grijpt  deze actiedag ook aan om het 10de zwartboek parkings te publiceren.

Alarmerende vermoeidheid

Een recente studie, uitgevoerd door ETF, heeft aangetoond dat vermoeidheid bij chauffeurs een wijdverspreid en structureel probleem vormt in het Europese passagiers- en vrachtvervoer op de weg. De studie, gebaseerd op gegevens van meer dan 2.800 chauffeurs in Europa, toonde aan dat ongeveer 66% van de ondervraagde bus- en touringcarchauffeurs en 60% van de vrachtwagenchauffeurs zich regelmatig moe voelt tijdens het rijden. Bovendien gaf een kwart tot bijna een derde van de chauffeurs toe dat ze in de afgelopen twaalf maanden minstens eenmaal in slaap waren gevallen tijdens het rijden.

Slechte arbeidsvoorwaarden 

De slechte arbeidsvoorwaarden in de transportsector werden geïdentificeerd als één van de belangrijkste oorzaken van vermoeidheid bij chauffeurs. Een slechte work-life balance met lange werkdagen, lage lonen, het moeten werken tijdens pauzes, onderbroken rust en slaap, en onvoorspelbare arbeidsroosters dragen bij aan het probleem. 

Chauffeurs worden vaak geconfronteerd met onrealistische werkroosters en werken in barre omstandigheden, zoals extreme temperaturen, lawaai, extreem druk verkeer, slechte wegen en moeten hun rust nemen in (nog steeds) niet voldoende kwalitatieve omstandigheden.

Zwartboek Parkings

Om de verkeersveiligheid te verbeteren, roept BTB-ABVV de werkgevers van de transportsector, de opdrachtgevers en beleidsmakers op om maatregelen te nemen. Wat zijn de eisen die BTB-ABVV en ETF op tafel leggen:

  • Verkorten van de totale werkduur
  • Verhogen van de lonen,
  • Waarborgen van ononderbroken rust- en slaapmogelijkheden door massale investeringen in parkings.

BTB-ABVV pleit al meer dan 15 jaar voor betere, veilige en voldoende parkeerplaatsen voor professionele beroepschauffeurs.  

Parkeerplaats vinden voor vrachtwagenchauffeurs blijft problematisch: 90% van de chauffeurs moet voor hun nachtrust lang zoeken naar een plek. Als ze al een parking vinden is het meestal onveilig en oncomfortabel.  Dit is één van de vele conclusies die in het 10de zwartboek getrokken worden. bel.

Meer info:

Het volledige rapport is beschikbaar op de website van ETF.
Het 10de zwartboek kan u raadplegen op de website van BTB.

Bron: DeWereldMorgen