Een nieuwe maand, nieuwe maatregelen, wijzigingen van de wetgeving, enz. Hierbij een kort overzicht.

  • Openbaar vervoer

Verschillende vervoersmaatschappijen verhogen vanaf 1 februari de tarieven. Dat is het geval bij spoorwegmaatschappij NMBS, de Brusselse metro’s, trams en bussen van MIVB en de Waalse openbaarvervoermaatschappij TEC.

De ticketprijzen bij de NMBS gaan in de meeste gevallen met 2,91 procent omhoog. Treinabonnementen worden 3,03 procent duurder. “De aanpassing is gebaseerd op de evolutie van de consumptieprijsindex”, zegt de NMBS.

Een groot deel van de tarieven van de MIVB stijgt met gemiddeld 5 procent. Een ticket voor één rit kost vanaf 1 februari 2,30 euro. De prijs van een maandabonnement gaat naar 55 euro, die van een jaarabonnement naar 550 euro. Een aantal prijzen bij de MIVB waren in september al eens met ongeveer 5 procent geïndexeerd, maar voordien waren ze tien jaar onveranderd gebleven.

Bij de Waalse openbaarvervoermaatschappij TEC worden de meeste tarieven geïndexeerd met 3,74 procent. De Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn verhoogt de tarieven niet in februari.

  • Behandeling Mucoviscidose

Het geneesmiddel Kaftrio voor de behandeling van mucoviscidose wordt vanaf 1 februari 2025 ook volledig terugbetaald voor kinderen van 2 tot 5 jaar die ervoor in aanmerking komen.

De terugbetaling van het geneesmiddelen startte in september 2022 voor meer dan 800 mensen met muco ouder dan 12 jaar met minstens één F508del-mutatie – de meest voorkomende mutatie. Op 1 februari 2023 kwamen daar kinderen tussen 6 en 11 jaar bij (een 140-tal).

Nu is het dus de beurt aan kinderen van 2 tot 5 jaar die aan de medische criteria voldoen. Zij zijn ongeveer met 70. Zij krijgen het geneesmiddel in een nieuwe vorm, granulaat. Dat zijn korrels die worden gemengd met zacht voedsel of vloeistof en zo worden doorgeslikt.

Mucoviscidose, ook muco of taaislijmziekte genoemd, is een aangeboren, levensbedreigende en tot nog toe ongeneeslijke ziekte. In België lijden zowat 1.380 mensen aan de ziekte.

Kaftrio verbetert de longfunctie, zorgt voor een vermindering van het aantal opstoten, doet de nood aan antibiotica afnemen en geeft mensen met muco een betere levenskwaliteit.

  • Bodemonderzoeken met PFAS

De Vlaamse overheid betaalt vanaf 1 februari mee voor beschrijvende bodemonderzoeken op plaatsen waar blusschuim mogelijk heeft geleid tot een PFAS-verontreiniging. De steun geldt ook voor particulieren na een brand of brandblusoefeningen.

Dat staat op de website van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM).

Gemeenten en brandweerzones kunnen de helft van de kosten terugbetaald krijgen, met een maximum van 300.000 euro. Voor ondernemingen (bijvoorbeeld bedrijven die brandweeroefeningen houden op hun bedrijfsterreinen) is dat 35 procent met eenzelfde maximum. Particulieren kunnen 95 procent terugkrijgen en moeten zelf maximaal 500 euro betalen. Ook voor hen bedraagt het maximim 300.000 euro. De steun geldt retroactief vanaf 21 september 2021.

OVAM wijst erop dat particulieren en ondernemingen verplicht een beschrijvend bodemonderzoek moeten laten uitvoeren in de nasleep van brand of brandblusoefening. Ook zijn bedrijven soms verplicht om brandweeroefeningen te houden op hun terreinen.

De gemeenten en hulpverleningszones van hun kant moeten nu eenmaal branden blussen en daarvoor oefenen. “Zij hebben steeds gehandeld naar bestwil en vermogen op basis van de destijds beschikbare informatie en technologie”, zegt OVAM. “Op het moment van de toepassing was er soms nog onvoldoende bewustzijn over de schadelijkheid van PFAS voor mens en milieu.” PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) omvat duizenden chemische stoffen die gebruikt worden in vele industriële processen en consumentengoederen. Ze worden forever chemicals genoemd omdat ze niet afbreken in de natuurlijke omgeving en zich opstapelen in het milieu en het menselijk lichaam. Ze kunnen schadelijke effecten hebben voor de gezondheid. Zo worden de stoffen in verband gebracht met kanker, verzwakte immuniteit en hormonale stoornissen. 

Bron: GVA