Een nieuwe maand, nieuwe maatregelen, wijzigingen van de wetgeving, enz.
Hierbij een kort overzicht.
- Grootbanken verlagen hun rentevoeten
BNP Paribas Fortis, Hello bank! en Fintro halveren de basisrente op de gereglementeerde spaarrekening Plus van 0,50 naar 0,25 procent, nadat de getrouwheidspremie in januari al was verlaagd van 1,25 naar 1 procent. Ook op de klassieke gereglementeerde spaarrekening en de niet-gereglementeerde spaarrekening dalen de rentevoeten. De basisrente gaat van 0,50 naar 0,40 procent en de getrouwheidspremie van 0,25 naar 0,20 procent op beide rekeningen.
Ook ING verlaagt voor de tweede keer dit jaar de rente op zijn spaarrekeningen. De totale rente op de gewone ING Spaarrekening daalt vanaf 1 maart van 1,75 naar 1,50 procent (opgesplitst in 0,10 procent basisrente en 1,40 procent getrouwheidspremie). Begin dit jaar had ING die spaarrente al met 0,50 procentpunten verlaagd. Eveneens de rente op de rekening ING Tempo Sparen, waar klanten maximaal 500 euro per maand op kunnen storten, daalt. Die gaat van 2,75 naar 2,50 procent. De rente op oude producten die niet meer aangeboden worden – het Oranje Boekje en de Lion Deposit – daalt naar 0,25 procent.
Keytrade Bank verlaagt dan weer op 2 maart de rente op zijn spaarboekjes. De rekening High Fidelity krijgt een basisrente van 0,60 procent en een getrouwheidspremie van 1,40 procent, tegen 0,75 en 1,40 procent momenteel. Op de Azur-spaarrekening gaat de basisrente van 0,90 procent naar 0,70 procent, terwijl de getrouwheidspremie ongewijzigd op 0,30 procent blijft. Een getrouwheidspremie is pas verworven als een storting twaalf maanden ononderbroken op de rekening blijft. De basisrente wordt berekend per dag.
- Overheidspersoneel krijgt meer loon
De lonen van het overheidspersoneel gaan op 1 maart met 2 procent omhoog. Ze worden geïndexeerd omdat de spilindex in januari werd overschreden.
De spilindex is een maat voor het duurder worden van het leven. Telkens als die overschreden wordt, gaan een maand later de sociale uitkeringen met 2 procent omhoog, en nog een maand later de wedden van het overheidspersoneel.
- Spilindex overschreden
ambtenarenlonen, uitkeringen en pensioenen stijgen met 2 procent
Ook de lonen van andere werknemers zijn aan de spilindex gelinkt. Volgens de vakbonden stijgen de lonen op 1 maart ook met 2 procent in acht paritaire comités. Daarbij zijn onder andere pc 304 voor het vermakelijkheidsbedrijf (de podiumkunsten), pc 307 voor de makelarij en verzekeringsagentschappen en pc 322.01 (dienstencheques).
Het Planbureau verwacht dat de spilindex in augustus opnieuw zal worden overschreden.
- Referentieartsen dementie gaan van start
Op 1 maart gaan de eerste referentieartsen dementie aan de slag in Vlaanderen. Zij zijn experten die collega-artsen kunnen ondersteunen en raad geven.
In Vlaanderen en Brussel zijn er momenteel zowat 150.000 mensen met dementie. De verwachting is dat dat aantal tegen 2070 zal verdubbelen door de vergrijzing van de bevolking. Dat betekent dat artsen veel vaker te maken zullen krijgen met patiënten met dementie en de uitdagingen die de diagnose met zich meebrengt.
Neuroloog over de belangrijkste doodsoorzaak in ons land: “Dementie is niet alleen een kwestie van ouder worden en pech hebben”
Om de artsen te ondersteunen, zijn er referentieartsen dementie. Dat zijn artsen die een gespecialiseerde opleiding hebben gevolgd om bijvoorbeeld vroege signalen van dementie te herkennen of bevestigen, en om de complexe zorgnoden op te volgen. De referentieartsen kunnen huisartsen die met vragen zitten over patiënten met dementie, ondersteunen en ze kunnen een aanspreekpunt zijn voor lokale beleidsstructuren en zorgvoorzieningen, zoals woonzorgcentra.
De opleiding tot referentiearts dementie is ontwikkeld door het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, huisartsenvereniging Domus Medica en deskundigen uit het werkveld. “Ondanks de vaak vernietigende diagnose van dementie is het nog de moeite waard om voort te doen, om te kijken naar wat wel nog kan. Er is nog veel leven met en naast dementie”, zegt Joke Pauwelyn, projectleider bij het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. “De referentiearts dementie biedt daarom een hulplijn voor het artsennetwerk om patiënten met dementie en hun naasten zo goed mogelijk bij te staan.”
Bron: GVA