Er waren afgelopen maand  stiptheidsacties,  van de federale politie,  op Brussels Airport die leidden tot vertragingen van zeventig minuten. Om passagiers de tijd te geven hun vlucht te halen, vertrokken de vliegtuigen later.

De vakbonden van de federale politie voerden actie op de luchthavens van Zaventem en Charleroi. Ook aan het treinstation van Brussel-Zuid waren actievoerders aanwezig. De vakbonden kaarten onder meer het afspringen van de loonsonderhandelingen aan, en de besparingen die de federale regering wil doorvoeren in het budget van de politie.

De actievoerders doen zeer grondige en gedetailleerde paspoortcontroles van passagiers die naar landen buiten de Shengenzone vliegen. Dat leidt steeds tot lange wachtrijen van een uur tot een anderhalf uur. Om er zeker van te zijn dat mensen hun vlucht niet zouden missen, vertrokken de vliegtuigen met vertraging.

‘De steun binnen de luchtvaartpolitie is erg groot’, zegt een woordvoerder.  ‘Ongeveer alle aanwezige personeelsleden hebben deelgenomen. Ook in Brussel-Zuid, waar de spoorwegpolitie opereert, was de medewerking groot. Daar zijn al vertragingen tot een half uur opgetekend. We merken bovendien dat er erg veel vragen komen vanuit andere diensten en lokale zones: de bereidwilligheid om actie te voeren is groot.’

De voorbije actie  is ‘een startpunt’, zeggen de actievoerders.  ‘Als de regering niet snel met serieuze voorstellen komt, breiden we de stakingsaanzegging uit. Vanaf half november zullen we dan alle mogelijke acties op poten zetten, zowel stakingen als stiptheidsacties.’